Да возиш Меси и Роналдо на самолета си! Невероятната история на една българка – пилот

7 Dni Sport28.03.2023
1
Българка от шуменско село е пилот на най-големия в света пътнически самолет – двуетажния „Airbus“ A-380.
Сафие Адемоглу е родена в малкото село Менгишево, община Върбица, област Шумен. Като малка обичала да се катери по дърветата. Стояла там с часове. Опитите да я накарат да слезе се оказвали неуспешни след като повтаряла: “Обичам да съм нависоко”.
Сафие учи в една от най-добрите гимназии в Истанбул. Продължава в престижен университет в Анкара. Мечтата да стане пилот обаче не я напуска нито за миг. Открива се възможност да учи в Академията за пилоти на Турските авиолинии (THY). И мечтата ѝ става реалност. Изпращат я в Маями, САЩ. Оказва се, че е единствената жена сред 119 мъже – бъдещи пилоти.
След което Сафие започва да лети.
Преди години турската авиокомпания „Turkish Airlines“ засне рекламен филм, който направи напористата красавица с бадемови очи известна. Той е озаглавен “Истинска история за успех” и е гледан от милиони зрители.
“Много се радвам, че успях. Дано да бъда пример за младите жени от Турция, България и света. Искам да им кажа, че когато има вяра, посвещение и много работа, няма невъзможни неща“, казва тя.
По-късно Сафие стига до конфликт с турските авиолинии и преминава на работа в „Emirates“. Сега там тя понякога вози на борда си звезди като Меси, Роналдо и семействата им.
„Постоянно искам да съм в небето, защото там се чувствам щастлива. Когато летя, виждам света като една държава и това ме кара да се чувствам щастлива”, допълва тя.

За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ