„ТС“ с ексклузивна разработка за ЦСКА: Кой остава под радара на Саша Илич

7 Dni Sport25.03.2023
ЦСКА - Спартак Варна, Саша Илич

Прекъсването на първенството заради мачовете на националните отбори е първият много удобен момент да бъде направена равносметка на случилото се досега след подновяването на Първа лига. Вече изминаха 6 пролетни кръга, в които ЦСКА взе 5 победи и направи 1 равенство, като увеличи аванса си на върха и вече е с 4 пред Лудогорец. Макар да не са убедителни с представянето си, червените са достатъчно ефективни, за да постигат страхотни резултати. За това за пореден път похвали ще получи треньорът Саша Илич, който изстисква максимума от наличните футболисти, като го прави и благодарение на много ротации. И въпреки безпрецедентната неповтаряемост на състава на сърбина, няколко играчи останаха под неговия радар в откриващите пролетни мачове.

Първото име в този списък няма как да не е на арменския национал Жираир Шагоян. Крилото дойде в последния ден на летния трансферен прозорец с големи очаквания и впечатляваща статистика от 54 гола в 54 мача в местния футбол, макар и повечето от тях във втора дивизия. Скоро след неговото идване обаче Саша Илич промени схемата на игра в 3-5-2 без офанзивни флангови играчи. Шагоян показа добри идеи, дрибъл и техника в първите си мачове с червената фланелка в ролята на нападател, но постоянно се връщаше в задни позиции, за да търси топката, и по този начин губеше от своята полезност. Затова и Илич се принуди да го премести по-ниско по терена като плеймейкър. И на тази позиция обаче Жираир не се справи и започна все по-често да се заседява на пейката, а с това и формата му спадна. Очакванията бяха, че след като проведе пълноценна зимна подготовка с ЦСКА, ще успее да се напасне към съотборниците си и изискванията на треньора. Но реалностите се оказаха съвсем различни. 21-годишният футболист изпрати слаб подготвителен период, а след това взе участие в… само един официален пролетен мач. След като остана неизползвана резерва срещу Берое и Ботев Пд, той направи серия от силни тренировки на базата в Панчарево и заслужи шанс като титуляр за визитата на Септември. Само, за да бъде заменен още на почивката… Шагоян изглеждаше като чуждо тяло във формацията на ЦСКА, което просто не желае да се приспособи към останалите, а остава вярно на своята природа. Очевидно арменецът иска да играе на крилото, но трябва да вземе пример от колегите си Гарсес, Кареасо и Хайнц, които също дойдоха по начало като флангови футболисти, но своевременно се напаснаха към стила на игра на Илич. И в момента са основни движещи сили в тима. За разлика от Шагоян, който няма да е играл нито веднъж за ЦСКА през март. За сметка на това той отново получи повиквателна от националния отбор. Твърде вероятно е Илич да му даде шанс в предстоящия в началото на април мач срещу Черно море за купата.

Друго от летните попълнения – Лазар Туфегджич – също получава чувствително по-малко игрово време спрямо есента, когато разочарова в повечето двубои. Бе титуляр в първия пролетен кръг срещу Берое и бе заменен още в 60-ата минута, с което стартира обратът на армейците. След това влезе като резерва в края на мачовете с Ботев и Септември, бе болен срещу Локо Пд, а Илич го остави неизползвана резерва и в друг важен двубой – срещу ЦСКА 1948. Сърбинът, за когото през лятото бяха платени близо половин милион евро, получи нов шанс като титуляр срещу последния Спартак Варна, само за да бъде отново сменен първи още в 63-ата минута. И едва ли скоро ще намери място в стартовите 11.

Още през есента Илич разбра и че Мено Кох не се вписва в профила на желания от него защитник – нито притежава скорост, нито каквито и да е технически умения. Затова и взе участие само в заключителните минути на гостуването в Бистрица, за да се бори на втория етаж. Твърде вероятно е ЦСКА да се раздели с него през лятото и да потърси по-подходящ изпълнител за ариергарда си.

С нито една минута, макар че попадаха в групата на армейците, пък са българите Галин Минков и завърналият се от наем в Септември Радослав Живков. С оглед на предстоящите важни битки в борбата за титлата, това едва ли ще се промени.

„Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ