„Тема Спорт“ с тиха атака срещу ЦСКА: Хубаво сте първи, ама само с Бусато ли?

ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА, Густаво Бусато

ЦСКА победи Спартак Варна с 1:0 и продължава пътя си към шампионската титла. От една страна, армейците се измъчиха срещу последния в класирането и на два пъти бяха спасени от вратаря си Бусато, но от друга, посоката се спазва безупречно, макар и с малки крачки. Защото дори и да изглеждат малки, през призмата на историята и традициите на клуба, за момента те са напълно достатъчни в преследването на голямата цел.

Ако разделим пролетния полусезон на три мислени части – от началото до паузата за националните отбори, след това до края на редовния сезон и плейофите – то червените получават оценка от 6 с два минуса на първия пролетен контролен пункт. Минусите са мотивирани от изпуснатата победа срещу Локомотив Пловдив и продължаващите противоречиви изяви във всеки мач. Но, когато срещу оценката пише „Отличен“, всички допълнителни бележи не са от чак толкова голямо значение. Защото след 6 мача при подновяването на първенството червените увеличиха с още две точки аванса си пред Лудогорец, като записаха 5 успеха и само 1 реми. И то в нелеки мачове. Наглед най-лесно се очертаваше да бъде домакинството на Спартак Варна в събота, но възпитаниците на Димитър Димитров заслужават похвали, тъй като много отдавна последният в класирането в този етап на шампионата не е демонстрирал толкова добро представяне на „Българска армия“. Соколите дадоха сериозен отпор на червените и дори могат да съжаляват, че не си тръгнаха с точков актив от Борисовата градина.

Голяма вина за това обаче имат и домакините, които пропуснаха няколко удобни възможности да сложат точка на спора още рано в двубоя и в крайна сметка им се наложи да треперят за преднината си буквално до последните секунди на срещата. А нейното начало изобщо не предвещаваше подобно развитие. Армейците започнаха така, както подобава на тим с шампионски амбиции – с вихрен домакински натиск, много удари към вратата и ранен гол. И когато от тях се очакваше да продължат да настояват и да отбележат второ попадение, с което да си осигурят победата, в представянето им настъпи спад. Точно както при равенството с Локомотив те направиха един-два пропуска и сякаш превключиха на икономичен режим.

В пореден двубой с качествени изяви в атака се отличиха Брадли де Нойер, Тобиас Хайнц и Дюкенс Назон, а освен с гола си Маурисио Гарсес допринесе с още няколко изостряния на играта. Всичко това обаче доведе до само едно попадение във вратата на Кристиано Фигейредо, а последвалият спад така и не беше овладян през цялото второ полувреме. Големият проблем за Саша Илич бе, че смените му, които традиционно повишават качеството, този път категорично не сработиха и допълнително свалиха нивото на червеното представяне. И Спартак се възползва, като само феноменалната намеса на Густаво Бусато в средата на втората част спаси армейците от огромни неприятности и вероятна загуба на точки. Недопустимо е в толкова голям период от време те да не успяват да наложат волята си и да извадят двубоя от руслото на пазене на минималния си аванс. Усетиха го по най-неприятния начин срещу Локомотив Пловдив и ако не си вземат нужните поуки, е много вероятно да им се случи отново до края на сезона.

Но за момента в ЦСКА важи максимата „всичко е добре, когато завършва добре“. Защото червените влизат в месец април с аванс от 4 точки на върха при 11 оставащи мача до края на сезона. И противоречивото им представяне остава на заден план. А шампионската титла изглежда все по-близо.

„Тема спорт“За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ