Родната efbet Лига срещу топ 5 първенствата – колко често се вкарва в България?

7 Dni Sport17.03.2023
Левски - ЦСКА, Уелтън, Иван Турицов

Българското първенство е често критикувано заради ниското си качество на игра, не особено атрактивните отигравания и слабата си резултатност в голяма част от мачовете. С колко и дали обаче изоставаме от водещите пет европейски първенства? А кои са футболистите, които най-много спомагат за честотата си на отбелязване на попаденията?

От началото на сезона в efbet Лига са се изиграли 23 пълни кръга, което се равнява на 184 мача (16 отбора). В тях са паднали общо 426 гола. Средно на двубой от родното първенство падат по приблизително 2,32 попадения, което не изглежда никак лоша статистика.

1. Висша лига (Англия) – 20 отбора. На Острова са се изиграли 27 непълни кръга, като има отбори с по 26 и дори 25 изиграни мача. Общо двубоите от английския елит през кампанията са се играли 263 двубоя, в които са реализирани 707 гола. Разликата по този показател с българската лига не е особено голяма – по 2,69 гола на мач.

2. Ла Лига (Испания) – 20 отбора. Тук, за разлика от Англия, няма неизиграни отложени мачове, като са изминалия 25 кръга, равняващи се на 250 мача. Реализираните попадения в испанския елит са 604, разпределени по 2,42 на мач. Отново разликата с България е минимална.

3. Бундеслига (Германия) – 18 отбора. В единственото от големите първенства, в което има роден представител – Илия Груев (Вердер Бремен), са изминали 24 кръга, с един повече от нашето. Мачовете са 216. Германското първенство се слави с много висока резултатност и именно това показва статистиката – 216 гола, средно по 3,04 на мач.

4. Серия А (Италия) – 20 отбора. Свикнали сме и на Апенините да има много голове, а така ли е наистина? Изиграните двубои след 26 пълни кръга в Италия са 260, а головете – 656. Това се равнява на малко над 2,52 средно на мач. И тук не изоставаме много.

5. Лига 1 (Франция) – 20 отбора. Може би френското първенство предизвиква най-слаб интерес у неутралния фен сред най-добрите 5. В шампионата на Лионел Меси, Килиан Мбапе и Неймар са минали 27 кръга или иначе казано 270 срещи. Попаденията са най-много от всички изборени лиги, а именно 765. По показателя средно голове на двубой Лига 1 отстъпва единствено на Бундеслигата от изброените шампионати. Във Франция падат по 2,83 попадения на двубой.

Действително качеството у нас и в тези първенства е несравнимо, но чисто статистически не отстъпваме особено много, особено на Ла Лига и Серия А.

Към играчите, които вкарват най-често в България:

1. Дюкенс Назон (ЦСКА) – гол на всеки 90 минути

2. Браян Морено (ЦСКА) – гол на всеки 94 минути

3. Матиас Тисера (Лудогорец) – гол на всеки 103 минути

4. Ивайло Чочев (ЦСКА 1948) – гол на всеки 118 минути

5. Бърнард Текпетей (Лудогорец) – гол на всеки 137 минути

Разбира се, най-полезни за тази статистика са най-резултатните футболисти. От споменатите играчи трима са в топ 5 към момента –Чочев (16), Назон (11) и Тисера (10). С 10 попадения е и нападателят на Ботев Пловдив Антоан Бароан. Топ 5 затваря Абубакар Тунгара, който реализира 9 гола с екипа на Берое, а сега търси първия си с екипа на Арда Кърджали.

Автор: Николай Генчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ