Александър Везенков за поредна година е баскетболист №1 на България

7 Dni Sport14.03.2023
Александър Везенков,

Станаха ясни лауреатите на годишните награди за най-добри за 2022 г. в баскетбола. В анкетата на БФБаскетбол тази година се включиха спортни журналисти, треньори и баскетболисти от професионалните отбори у нас.

За поредна година Най-добър баскетболист е Александър Везенков. Той бе избран единодушно със 100% от гласовете, което бе очаквано. През 2022 г. Александър Везенков бе избран и за Спортист Номер 1 на 2022 г. в България, което се случва в баскеетбола едва за втори път в 65-те издания на Анкетата. Първият път е в първото издание – през 1958 г., когато с най-голямото признание в българския спорт е почетена легендарната Ваня Войнова. Той спечели признанието за Спортист на годината и на ММС, а също бе отличен и със Спортен Икар за 2022 г.

При дамите Най-добра баскетболистка отново е Борислава Христова, която събра 96% от гласовете.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на Анкетата Баскетболист на годината за 2022 г. на БФБаскетбол.

Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски спортист. 16-годишното крило се представи на ниво на две Европейски първенства за подрастващи, като влезе в десетката на индивидуалните класации за топ-реализатор и Най-ефективен играч на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а след това попадна и в Идеалния отбор и бе най-добър реализатор на Европейското първенство за 16-годишни. Манолова допълни годината си със световна титла с отбора на ПГ „Константин Фотинов“ от Самоков на Световното ученическо първенство в Белград. Тя събра 71% от гласовете в Анкетата.

Сред конкурентите й бяха съотборничката й в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова, Анастасия Калева и Яна Карамфилова.

При най-добрите баскетболисти до 19-годишна възраст наградата отива в Илиян Пищиков от Балкан. Той бе лидер на националния отбор за юноши до 18-годишна възраст, а освен това се наложи и в мъжкия тим на Балкан в НБЛ. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Конкуренция имаше и при най-добрите треньори. За Най-добър треньор за 2022 г. бе определен наставникът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров с 44% от гласовете. Той изпревари досегашни носители на приза като Таня Гатева (лауреат през 2019 г.), Росен Барчовски (носител на наградата за 2021 г.), Любомир Минчев (2018 г.) Гласове получиха и наставниците съответно на Берое и Академик Пловдив – Бойко Миленков и Йордан Янков.

Седем финалисти бяха определени за признанието Най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете. С 40% от гласовете наградата заслужи капитанът на мъжкия национален отбор и Рилски спортист Чавдар Костов. Гласове имаше и за Павлин Иванов, Димитър Димитров, Георги Боянов, Златин Георгиева, Деян Карамфилов и Васил Бачев.

Най-голяма конкуренция обаче имаше в категорията Най-добра баскетболистка, играеща в България. Гласуващите дадоха предпочитанията си за цели 10 състезателки – Радостина Христова, Цветомира Наумова и Виолина Кочева от Берое, Валерия Алексиева и Борислава Денчева от Монтана 2003, преминалата в Германия Гергана Иванова, оттеглилата се Христина Иванова, Деница Манолова и Вероника Джикова от Рилски спортист. Наградата спечели с 24% от гласовете Теодора Динева от Берое.

Топ-реализаторката на шампионките и носителки на Купата на България изненадващо изпревари Александър Везенков и в гласуването на феновете и бе определена за Любимка на феновете в Анкетата на официалната страница на БФБаскетбол.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ