Илиан Илиев: Длъжен съм да кажа защо и как продадохме Петър Босанчич

7 Dni Sport10.03.2023
Черно море - Ботев Пловдив, Илиан Илиев

Черно море спечели 7 точки от първите си четири мача и се намира в челната шестица. Именно това е първата цел на тима за този сезон.

В интервю за колегите от „Гонг“ треньорът на „моряците“ Илиан Илиев коментира старта на тима във втория полусезон, предстоящото гостуване на шампиона Лудогорец и двата последни трансфера, които направи варненският клуб.

– Г-н Илиев, как видяхте Черно море в първите четири пролетни мача?

– От спечеленото на чужд терен съм доволен, но от представянето ни у дома – не, и това трябва да го променим, тъй като мачовете, които ни предстоят, са също толкова важни, колкото и предишните. Имаме контрол на мачовете у дома, но в завършващата фаза има много какво да се желае. За съжаление, опциите ни в атака са ограничени, тъй като новите играчи още не са получили права или са с проблеми.

– Кое ви харесва в играта на тима и кои грешки не трябва да повтаряте?

– Като държане и владеене на топката се подобрихме, а на моменти преходът ни като загубим топката също е добър. Необходимо е обаче да коригираме грешките, които допускаме в дефанзивен план, и заради които изгубихме точки. Особено голове като тези в последния мач, не бива да допускаме занапред. Искам да се подобрим във всяко едно отношение, но най-вече да не подценяваме дадени ситуации в защита и да реагираме по-добре на тях.

– Защо напролет Черно море побеждава навън, а не успява да спечели на „Тича“?

– На чужд терен имаме повече пространства и стават по-отворени мачове, докато у дома съперниците са по-затворени. Ние обаче тряба да намираме верните решения за противодействие срещу сгъстена защита. Другото е, че играем по-освободено като гости, а на свой терен с малко напрежение, може би, защото искаме да печелим победи на всяка цена и на „Тича“. Но трябва да преодолеем това напрежение, за да се справяме по-добре и пред нашата публика, защото имаме тяхната подкрепа.

– Излязохте с позиция за решението на ВАР срещу Черно море в последната среща. След като минаха няколко дни, какво мислите за това отсъждане, което отмени дузпа във ваша полза?

– Прави ми впечатление, че се третират по различен начин такива ситуации. По време на това първенство в пет случая не ни дадоха дузпа за игра с ръка, в други ни дадоха, а пък в домакинството ни с Ботев Враца не отсъдиха дузпа за гостите при подобно положение. Явно критерият е различен, но това, което направи Станислав Тодоров в двубоя ни с Ботев Пловдив, е меко казано неразбираемо.

Гледахме Челси и Дортмунд и там ВАР помогна на рефера да отсъди дузпа. Същата ситуация беше и на нашия мач, отсъди дузпа главния съдия, но Станислав Тодоров отмени решението му, много рядко ВАР би отменил дузпа при такова положение. Ако критериите на ВАР в България и Шампионска лига са различни, това е доста притеснително, или пък ВАР у нас облагодетелства определени отбори.

– Лудогорец загуби последната си среща у дома, но вече има нов треньор. Как искате да се представи Черно море в неделя в Разград?

– Това, което се случи в предния мач на Лудогорец, не е добре за нас, а качествата на Ивайло Петев са известни и няма какво да ги коментирам. Когато има нов треньор, има и различен импулс за играчите, и мобилизацията на Лудогорец срещу нас няма да е както от мача с Пирин, когато подцениха нещата. Не е идеален момент за Черно море това гостуване, но трябва да се справяме, тъй като много е сгъстено зад нас и пред нас в класирането, и се нуждаем от точки.

– Само за няколко дни Черно море направи два трансфера. Как се стигна до продажбата на Петър Босанчич и завръщането на Влатко Дробаров?

– Като се прибирахме от Благоевград, получихме съобщение от агента на Босанчич, че той има предложение, което е финансово изгодно за Черно море. Обсъдихме го с ръководството и се свързахме с Влатко, който беше свободен и след като се разбрахме с него, приехме офертата на латвийците за Петър. Този осъществен трансфер на Босанчич е добър от финансова гледна точка за клуба ни.

– Дробаров не е играл дълго, а Даниел Димов още не е в оптимална форма, и това Ви затруднява при избора на втори централен защитник.

– Не съм съгласен, че имаме трудности с избора за втори централен защитник за мача с Лудогорец. Росен Стефанов се представи много добре в подготовката и има пълното доверие, както на треньорите, така и на съотборниците си. При Влатко няма игрова практика, тъй като отдавна не е участвал в официални мачове, но е човек, който познава обстановката, тренирал е и физически е добре. Въпрос на време е да си върне формата. За Даниел е най-важно, че преодоля бързо травмата в глезена, въпреки че има още леки проблеми. По-трудното е свързано с нерва в десния крак, но с всеки изминал ден състоянието му се подобрява.

– Кога ще може да разчитате на двамата бразилци и португалеца?

– С бразилците е сложно заради работните визи, не зависи от нас, а от държавните институции. Надяваме се да получат скоро такива. Що се отнася до Едгар Пачеко, той няма такъв проблем, но пък дойде контузен. В последния мач за своя бивш тим, преди да разтрогне договора си, е получил разтежение и сега се възстановява.

– Отново има четирима юноши  на Черно море – Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Илиан Илиев и Мартин Минчев, са повикани в националния отбор, това радва ли ви?

– Естествено, че сме радостни и доволни. Това е признание за работата на всички в клуба през последните години. Да си там е признание, но идва и трудното, а то е, че те трябва да се опитат да помогнат на националния отбор да направи следващата крачка в развитието си, а именно да се опита да се пребори със силните противници в нашата група.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ