Сметките за Европа: Левски се приближи, почти половината първенство е в кюпа

7 Dni Sport06.03.2023
Пазарджик - Футбол - Хебър - Левски

Сезонът в българското футбол е разгара си, а няма как вече да не започват тънките сметки, макар и без кръчмар, за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири. Две от квотите са на практика сигурни – тези на ЦСКА София и Лудогорец. В огромен процент това важи и за ЦСКА 1948, който може да загуби европейското си място за следващия сезон единствено при сериозна изненада.

„Червените“ на Тодор Янчев изглеждат като сигурен бронзов медалист поне за този момент. Това означава, че четъвртото място може да се окаже изключително ключово през настоящия шампионат. Разбира се, ако носителят на SESAME Купа на България е някой от първите три отбора, които изглеждат и основните фаворити за отличието за момента.

В здрава битка за четвъртата позиция са Локомотив Пловдив, който за момента я заема, Черно море, Левски, Славия и Арда Кърджали. Преди изиграването на двубоя на кърджалийци срещу Спартак Варна всички изборени отбори, освен Левски направиха грешна стъпка в последния кръг.

Локомотив Пловдив завърши наравно 1:1 срещу ЦСКА, което само по себе си е добър резултат, особено на стадион „Българска армия“, не дава повече точки от хикс срещу последния, за момента Спартак Варна – следвщият съперник на Арда. Така че, въпреки добрите впечатления, това са 2 точки по-малко в борбата.

Черно море къде изненадващо, къде не, загуби домакинството си на „Тича“ от Ботев Пловдив с 1:2. Славия загуби от Ботев Враца, а преди това и от друг от тимовете, борещи се за оцеляване – Хебър. „Белите“ не тръгнаха подобаващо след паузата, като записаха едва една победа е четири мача.

Левски прекъсна серията си от 11 поредни двубоя без успех в първенството с победа над Хебър с 2:0 в Пазарджик. Така „сините“ са на едва три точки от въпросното четъврто място. За момента класирането на тези отбори изглежда по следния начин: Локо Пд – 38т., Черно море – 36т., Славия – 35т., Левски – 35т., Арда – 32т. (отново с уточнението, че отборът на Александър Тунчев е с мач по-малко).

Разбира се, всички тези сметки могат да бъдат разбити на пух и прах при „неправилно“ развитие в Купата. Макар ЦСКА, Лудогорец и ЦСКА 1948 да изглеждат като основни претенденти за отличието, с шанс да го спечелят са още Локомотив София, Славия, Спартак Варна, Черно море и рда.

Докато Локомотив София не изглежда да има шанс за Европа дори през седмото място, а Спартак Варна да е с нулеви шансове за нещо подобно, то останалите тимове имат „двоен“ шанс за Европа и при провал в преследване на четвъртото място, могат да се възползват от този турнир, който носи и допълнителния бонус – трофей във витрината.

Каквото и да се случи, със сигурност остатъка от първенството ще бъде интригуващ, а настоящата кампания е сред най-завързаните в последните години. Да не забравяме и факта, че Лудогорец през този сезон съвсем не изглежда сигурен шампион, а дори напротив, в момента изостава на 4 точки зад ЦСКА. Остава ни само да гледаме и да проследим развитието на сезона, което обещава да е вълнуващо.

Автор: Николай Ганчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ