Треньорът на вратарите Миро Митев: Най-запомнящи в кариерата ми са влизанията в елита с Пирин

Марио Кирев, Мирослав Митов, Янко Георгиев,

Треньорът на вратари Миро Митев даде интервю за сайта goalkeeper.bg. 27 години по терените на България и чужбина като треньор. Както на клубни, така и на национални отбори. Като клубен треньор е работил за Пирин, Беласица, Вихрен, Монтана, Царско Село. Като национален треньор е работил в младежкия отбор. Към този момент работи с всички формации при подрастващите.

– Помниш ли първият ти мач като треньор на вратари?

От 1995 до 2003г. – 8 години бях играещ треньор. Тогава времената бяха такива, отборите не можеха да си позволят и треньор. В края на този период възрастта и контузиите ме притиснаха и започнах да уча за треньор. Тогава беше възможно и да си активен състезател и паралелно с тава да учиш. Сезон 2001 ми беше последният, в който взех участие и след това се съсредоточих в работата си на треньор.

Най – новият и единствен сайт за вратари в България – goalkeeper.bg направи своя първи месец, успя ли да го разгледаш и какво ти е мнението за платформата?

Разгледах всичко, впечатлен съм от Анализите и секция Тенденции, където много детайлно се разглежда играта на вратаря. Сайта е многообразен, има видео тренировки, също така ми хареса идеята за райониране на индивидуални тренировки и призовавам повече колеги да се включат. Новините са изключително полезни, както за треньорите, така и за самите вратари. Има раздел Магазин – в който всеки един може да си вземе „оръжието“, което вратарите използват – ръкавиците.

– Имаш ли спомен за мача, който най – много те е заредил и ще помниш завинаги? Както на клубно, също и на национално ниво?

Най – запомнящите ми моменти са влизането на Пирин и Монтана в най-високото ниво на футбола, в България. Това е целогодишна работа. Важното за мен не са победите, а това че във всички клубове, в които съм работил съм обръщал особено внимание на подрастващите и на школата. Да предавам моя опит като вратар и треньор на децата. В последствие много от вратарите, с които съм работил са и успешни треньори (както си и Ти ). Което ме радва още повече. Разбрал съм едно много важно нещо – вратарите са стожерите на отборите и за тях трябва специална и ежедневна грижа. Въпреки силната конкуренция на вратари от чужбина, ние успяваме да налагаме и развиваме Български вратари, които пазят вратата на всички национални отбори.

– На национално ниво – съм бил треньор на младежкия национален отбор и всички елитни групи. Работил съм със специалисти като: Ангел Станков, Иван Колев, Михаил Мадански.

Най – силни спомени имам от победата над Австрия (под ръководството на М. Мадански), Португалия (под ръководството на Александър Станков). Класиранията ни на Европейско първенство през последните 14 години, които са общо 5 на брой.

– Ти си работил с почти всички вратари в последните 25 години. Кои са най-добрите 3-ма вратари, с които си работил?

На първо място поставям Владо Стоянов впечатлен съм от неговите качества. Николай Михайлов в юношеските и младежкия национален отбор беше вратар на топ ниво. За следващите ще ги изброя, тъй като са много – Даниел Наумов, Китанов, Димитър Шейтанов, Иван Дюлгеров, Димитър Евтимов, Светослав Вуцов, Янко Георгиев, Марио Кирев. През годините сме имали достатъчно време с лагерите на националните гарнитури, но основната работа се върши в клубовете с клубните треньори. Националната фланелка „тежи“ там се каляват характери. Успявали са вратарите със силен характер. Тези вратари вие вече ги познавате отлично, но аз имам предвид когато те са били на 15/16/17г. и не са били изградени като личности. Още тогава те дадоха заявка, че ще успеят и развият до най- високото ниво. Както сега дават заявка най- новото поколение в лицето на Алекс Божев(направи много силно първенство в Израел), Йоан Загоров, Иван Андонов, Ивко Ганчев, Умут Хабил, Велизар Илиев и др.

– Кое за теб е най – важното качество за един вратар? Кои вратари успяват , тези с повече, качества, тези с по силен характер или тези които са работливи?

Труд и характер!

– Кое е най-важното нещо, което трябва да знае един млад треньор? Тепърва прохождащ в професията. Какво би го посъветвал?

Бих ги посъветвал да се консултират, както с по опитните си колеги, така също и с вратарите си за обратна връзка. Нещо още по важно – да изградят доверие между тях и вратарите си. Един вратар за да успее благодарение на треньора си , трябва да усеща доверие. Трябва така да си подготвят вратарите, че всеки един да е готов да играе. Не зависимо, че вратата е една. Той да дава всичко от това, което знае, което може към всички и те да го усещат. Вратарите трябва да са убедени, че това което правят е за тяхното развитие. Дори били и на 34/35г , винаги има какво да се доразвива в един вратар. Треньорите трябва да знаят това. И не на последно място – образованието! Образование имам предвид както лицензите от БТШФ, така също и Висше образование по специалност – треньор по футбол.

Кое е първото нещо, което забелязваш в профила на един млад вратар?

Тук нещата са комплексни. Ако говорим за антропология ние нямаме толкова голям избор, като големите Футболни държави за да може да избираме от стотици/хиляди. Вратарите, които са на 15г(2007) и ще имат квалификация октомври. Ние имаме около 100 вратари за цялата страна. Докато Англия, Германия или Полша имат над 3000 в една възраст и избора е огромен. За това при нас трябва да се работи целенасочено, методически дори и с вратари, които нямат нужната физика.

Какво ти е мнението за вратарите на младежкия и мъжкия национален отбор в момента?

Позицията на вратар е подсигурена както в мъжете, така и при младежите. Както изброих по горе имаме отлични вратари след 1997г, а и преди това. Благодарение на съвместната работа на всички колеги. Но това не трябва да ни успокоява, а напротив още повече да работим в клубовете и респективно в националните отбори. Похвално е, че почти всички клубове имат много добри – лицензирани треньори на вратари. В някои дори екипи от треньори. Трябва всички да разберат, че ако я няма работата в клубовете ще закъсаме на национално ниво. За съжаление има и клубове, които не обръщат внимание на позицията треньор на вратари и респективно не произвеждат кадри. Нямат лицензирани треньори и с това спира като цяло развитието на позицията. Препоръчвам на клубовете да обръщат повече внимание на вратарския отдел! Да подпомагат и финансират обучението на кадрите си в НСА и БТШФ, да посещават семинари в страната, чужбина и онлайн. Не само да следят по телевизията и YouTube какво правят колегите им, а да се запознаят лично с тях и практическата им работа.

– Какво ти е мнението за образованието, което се предоставя на треньорите в България от БТШФ и НСА?

Отлично! През последните 10 години БТШФ ме кани като гост лектор и тутор. Познавам отлично работата на колегите. Похвално е работата на всички Вас през последните няколко години за огранизацията на UEFA GK лиценз. Поканите към Мартин Томас, Томислав Бутина и др. Похвала към Даниел Димов, Нестор Юруков, Илия Иванов които отговарят за образованието на вратари. Както знаем оценката от УЕФА за провеждането на последните вратарски курсове е 9/10 , което e повече от отлична. Школата работи и произвежда кадри!


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ