Петър Попангелов: Алберт превърна три минуса в три плюса

7 Dni Sport02.03.2023
Алберт Попов,

Легендата на българските алпийски ски Петър Попангелов говори за „Тема Спорт“ по повод огромния успех на Алберт Попов. Той коментира представянето на 25-годишната звезда в САЩ, както и бъдещето, което се очертава пред него.

Г-н Попангелов, какво мислите за представянето на Алберт?

– Алберт направи много добра комбинация между трудна писта, напрежение и по-заден номер. Успя да съчетае тези три минуса, за да направи такова добро време във втория манш. Превърна трите минуса в три плюса, защото не всеки може да стане от 25-и – трети. Разликата не беше никак малка, на секунда разлика. Още във втория манш, по средата, разбрах, че той ще бъде много напред.

С каква емоция наблюдавахте това състезание?

– Имах предчувствие, дълбоко в себе си, че ще кара добре. Казах си, че Алберт ще бъде със сигурност в Топ 10, а вече докъде ще стигне, никой не може да каже предварително.

Взе ли той реванш, сам за себе си, за световното първенство, където не му се получиха нещата?

– О, да. Той преди това два старта не завърши в Световната купа и това няма как да не влияе. Не може да караш спокоен, когато си в подобна ситуация. Особено предвид и напрежението, което съпътства едно спускане в рамките на минута.

Какво трябва да означава за българските ски този резултат?

– Много. Това е най-силното състезание в света на скиорите. Както в тениса има четири турнира, тука всеки старт е като един подобен турнир, от такова ниво. Всяко едно състезание за Световната купа е като Мейджър. Няма по-високо ниво. Най-добрите са там.

Може ли да очакваме затвърждаване на Алберт в Топ 10?

– Би трябвало. Всеки старт е сам за себе си, има хора, които се класират много добре, след това обаче отиват извън първите 20. Относително е, но ще видим какво ще направи до края на сезона. Той изпълни мечтата си да се качи на подиума и оттук натам никой не може да каже какво ще стане.

Смятате ли, че мечтата за втори българин с победа за Световната купа е реална?

– Надявам се. Пожелавам го на Алберт. Такива стартове не са много често, в които условията ти подхождат. Не всеки път от 25-и може да станеш трети, случва се много рядко. При всички положения вече той ще може да гледа с високо самочувствие и към следващия сезон. Ще подобри класирането си и ще покаже на какво е способен, защото едно е да стартираш с десети номер, друго е с двайсети.

Какво означава за малка България подобен резултат?

– Много е. Знаете, че ските са скандинавски спорт заедно с австрийци и швейцарци. Така че това е огромен успех.

Равносилно ли е на постиженията на Григор в тениса?

– Различно е. И в тениса е трудно да си в първите 10, както и в ските. Изживял съм го и знам как е да се бориш с 20 човека едновременно. Пожелавам му още много подиуми.

Автор: Хари Латифян / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ