Дерменджиев: За Лудогорец мачът на „Герена“ е от шампионските, Стоилов живее с каузата „Левски“

Георги Дерменджиев Левски Тренировка 4

Едва ли има по-добър събеседник пред мач между Левски и Лудогорец от Георги Дерменджиев. Той е сред тримата родни специалисти, които са водили и двата отбора. Затова „Мач Телеграф“ потърси мнението му за днешната битка, в която двата тима влизат от доста различни позиции. Домакините нямат победа вече 10 мача в първенството, а гостите от Разград трябва да наваксват отново преднината, която си издейства ЦСКА след победата с 1:0 над Септември.

– Какви са очакванията ви за срещата между Левски и Лудогорец?
– Мисля, че срещата е изключително важна и за двата отбора. Очаквам една добра атмосфера по трибуните. Предполагам, че ще има много привърженици. Пред пълен стадион се играе по-различно. Предразполага за по-атрактивен футбол. Очаквам срещата да бъде тактическа. И двата тима имат потенциал да се изиграе един много добър мач. Мисля, че ще бъдат пределно мотивирани, предвид състоянието си. За Лудогорец това ще бъде един от т.н. шампионски мачове (б.р. двубой, който си длъжен да спечелиш). Въпреки че има още доста срещи до края. Левски пък ще иска да излезе от тази ситуация, в която се намира и на собствен терен да постигне първа победа от 10 мача.

– Може ли Левски да сложи край на негативната серия точно в този двубой?
– Разбира се, този мач е напълно непредсказуем. Лудогорец заради международните срещи, които изигра, се намира в малко по-добра игрова форма. Но мачовете със „сините“ не могат да бъдат предсказани именно на тази база. В Левски ще имат мотивацията да се докажат срещу силен съперник и то пред собствената си публика. Трябва да излязат от ситуацията, в която се намират в момента.

– Има ли значение моментната форма в такъв двубой?
– Има значение, но в един такъв мач всеки един играч показва максимума от себе си. Мисля, че няма да има голяма разлика в това отношение.

– Ще се отрази ли на играчите на Левски тази неяснота около бъдещето?
– Не мисля. Това не би трябвало да влияе по някакъв начин на играчите. Не е техен личен проблем, а на клуба. Това вероятно засяга техните интереси, но те трябва да са концентрирани върху онова, което ще трябва да покажат на терена. Това е важното.

– Защо Левски не успява де стигне вече в 10 мама до победата в първенството? Може ли Станимир Стоилов да има вина?
– Не! Левски имат един изключително добър треньор, който е много предан на клуба. Той живее с каузата на тима и иска много този отбор да просперира. Стоилов е човекът, който обедини феновете на Левски. Просто във футбола има такива моменти. Изисква се трезва мисъл и търпение. А те го показват, че имат търпение.

– Как виждате представянето на Лудогорец до този момент?
– Те, по моя преценка, направиха добри трансфери. Подготвят Лудогорец за пробив в Шампионска лига. Това говори за определена далновидност. Започнаха полусезона с победи и направиха добри мачове срещу Андерпехт. В крайна сметка загубиха на дузпи, но са намират в добра форма. Както вече казах – това за тях е шампионски мач. Тактически сблъсък, защото има моменти, в които са важни точките, а не толкова красивата игра.

– Споменахте, че Лудогорец ще преследва пробив в Шампионска лига. Мислите ли обаче, че ЦСКА може да спре тяхната хегемония и да обърка плановете им?
– ЦСКА не блести с игра, но стъпка по стъпка си взимат мачовете. Те трупат точки, които дават самочувствие не отбора. Така успяват да сплотяват колектива си. Във футбола всичко е възможно, а при тях е важно как ще вземат директните среши.

– Как видяхте представянето на Лудогорец в Европа и отпадането от Андерлехт може ли да доведе до срив в отбора?
– Едва ли. В Лудогорец работят изключително разумни хора и те зная как да поддържат ниво на играчите в психологически план. Срив, убеден съм, че няма как да се случи. Има много мачове до края на годината. Ще видим какво ще се случи.

– Нормално ли е обаче футболистите да решават кой да изпълни дузпа?
– Аз не съм бил в съблекалнята. Не мога да кажа. Няма как да взема отношение върху това нещо. Това е треньорско решение.

– Може ли да има умора във футболистите? Играха в четвъртък и утре (б.р. – днес) ще се изправят срещу Левски на „Герена“.
– Не, това е абсурдно да има умора. Имаха достатъчно време до мача за възстановяване. Не би трябвало да има умора.

– Успяха ли Лудогорец и Левски да надградят през зимната пауза?
– Това тепърва ще се види кой отбор колко е надградил. Изиграха по няколко мача в първенството, а Лудогорец имат още два в Европа. Затова мисля, че игрово са можа би малко по-напред от Левски. Във всички контроли, които изиграха футболистите, треньорите много правилно са си направили преценката. Предполагам, че са вкарали отборите си във форма.

– Върху какво трябва още да поработят в двата тима?
– Това са неща, които си ги решават треньорите, защото те са наясно със състоянието на играчите. Те решават каква да бъде интензивността на тренировките и какво е необходимо де се направи тактически и технически, за де се вдигне нивото. И двамата треньори са достатъчно компетентни в това отношение.

– Къде в края на сезона виждате Левски и Лудогорец?
– С протичането на мачовете ще се види. Левски ще се стреми да излезе от това състояние и поне да бъде на седма позиция, за да играе бараж за Европа. Лудогорец ще направи всичко възможно да си върне първото място. Затова ще бъде много интересно за зрителите.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ