Световното по фехтовка за юноши и девойки в Пловдив ще посрещне 1500 чуждестранни състезатели

8B6A44DF-29E9-4735-8AB0-CA3661112D59
BCED669F-F21F-4FF4-849D-4D829D565F73

Над 1500 състезатели от повече от 100 страни ще вземат участие на Световно първенство по фехтовка за юноши и девойки до 20 години, което ще се проведе от 1-и до 9- април в Пловдив. Това обяви президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева на пресконференция в Община Пловдив. На брифинга присъстваха още заместник-кметът на града Георги Титюков, членът на организационния комитет на надпреварата Васил Миленчев, както и Атанаска Найденова – треньор във Фехтовален клуб „Пловдив БГ“.

„Това Световно първенство ще ни бъде четвъртото от този калибър, на което ще сме домакини от 2004 година насам. Вече имаме сериозен опит в организацията на подобни форуми заедно с Община Пловдив. Мисля, че няма друга община в България, която да помага така за организирането на такива големи спортни събития. Това е много хубаво, а и помага за развитието на икономиката на самия град. В началото на април Пловдив ще бъде фехтовка. В последно време българската фехтовка бележи добри резултати във всички възрасти. През тази седмица две пловдивски деца дадоха много сериозна заявка за бъдещи успехи – това са Мариела Георгиева и нейният брат – Николай –  Томас Георгиев. Надявам се и на Световното първенство да имаме повод за радост от такива хубави постижения“, заяви Величка Христева.

Президентът на БФ Фехтовка коментира и най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, след като сабльорките Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова спечелиха златните медали в отборната надпревара в Ташкент.

„Това е резултат, който е закономерен, защото клубовете работят сериозно. Това е заявка за получаване на квоти за Олимпийските игри в Париж, което е най-важното. Ако така продължават момичетата, шансовете ни са доста сериозни. Ще се борим за отборна квота – което означава квоти за трима души“, каза още Христева.

Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки ще се проведе в Палата 6 и Палата 13 на Международен панаир Пловдив и ще бъде под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ