Ето кои двама от Лудогорец винаги са били кошмар за Левски

арда_лудогорец_делев_десподов

След тежката контузия на Рик Джонатан и травмата на Бърнард Текпетей може да се окаже, че Лудогорец твърдо ще залага на изцяло български крила в близко бъдеще. А именно Спас Делев и Кирил Десподов. И ако за трикратния футболист номер 1 на България титулярното място отдавна е факт, то за техничаря от село Ключ ситуацията ще е нова.

Специално срещу Левски, последната му силна изява бе при победата на Арда с 2:0 през лятото на 2021 година. Тогава тимът от Кърджали за втори пореден път удари Левски на „Герена“, след като сезон по-рано бе спечелил с 2:1. Делев вкара втория гол в 32-ата минута, преди това Тонислав Йорданов бе открил за тима от Кърджали от дузпа.

С Арда Делев има и една асистенция срещу Левски. Това стана през лятото на 2020-а. Тогава той подаде за попадението на Иван Коконов, с което Арда поведе. След това макар и трудно „сините“ се добраха до точката и двубоят завърши 1:1. За момента обаче Делев няма висока ефективност срещу Левски. За първенство има 15 мача срещу тях, в които освен споменатата асистенция има само 2 гола, но пък все при победи. За попадението с Арда вече споменахме, а първото беше за Берое на 2 декември 2015-а в двубой спечелен от „зелените“ с 1:0 в Стара Загора.

Много силен бе и първият му мач срещу „сините“ в турнира за Купата на България. През пролетта на 2009-а Пирин изхвърли Левски на полуфинал с 1:0, а Делев асистира за единствения гол на Даниел Пеев.

Ако се вгледаме в показателите и на Десподов срещу „сините“, ще видим, че те са доста по-добри. Затова и той се очертава като най-голямата заплаха за вратата на Левски днес. Освен моментното състояние на двата отбора, така и близкото минало потвърждава тази теза. Десподов е загубил само четири мача от Левски, а цели 11 пъти е бил победител с екипите на Литекс, ЦСКА и Лудогорец. Пет мача пък са приключили без победител. Личната му статистика в тези 20 срещи включва 7 гола и 5 асистенции. Най-силният му двубой бе за Купата на България – на четвъртфиналите през декември 2015 година. Тогава Литекс прегази „сините“ с 3:0 след продължения, като от 65-ата минута „оранжевите“ бяха с човек по-малко. След това обаче дойдоха минутите на Десподов, който вкара втория и третия гол за Литекс и реши всичко. Освен него в основата на успеха бяха още Далило Асприля (с две асистенции) и Арсенио Нунеш, отчел се с гол и асистенция.

Другото нещо, което прави впечатление, е това, че когато Кирил Десподов направи гол или асистенция, неговият отбор почти винаги печели. Той бе съавтор и на един от голове при разгромната победа на Лудогорец на „Герена“ с 3:0 през пролетта на 2021 година. Изработи и решаващото трето попадение и при успеха на „орлите“ с 4:2 през есента на 2021-а. В мача за Суперкупата, който завърши 2:2 през 2022-а, вкарва и двата гола за „орлите“, които от своя страна вдигнаха трофея след изпълнения на дузпи.

Източник: „Мач Телеграф“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ