Всичко или нищо за България срещу Португалия в името на ЕвроБаскет 2025

Баскетбол, България - Румъния, Росен Барчовски

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за най-важния си и заключителен мач от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски приемат лидера в група „F“ Португалия в директен сблъсък за първото място в крайното класиране, което ще бъде оформено днес. Срещата започва тази вечер от 18:00 часа българско време в зала „Арена Ботевград“.

В момента ситуацията в групата е следната – само отборът, завършил на първото място, се класира за същинските квалификации, докато следващите два тима играят допълнителни пресявки през лятото. България е на втора позиция с актив от 4-1, докато Португалия е лидер с 5-0. За да си осигурят първото място, „лъвовете“ трябва да постигнат победа с над 10 точки, тъй като именно с толкова загубиха гостуването си в Коимбра през ноември, когато бяха победени със 78:88.

А успех с такава разлика е напълно постижим, тъй като националите ни ще могат да разчитат на най-добрия баскетболист в Евролигата от началото на настоящия сезон – Александър Везенков

Както е известно, преди три дни българският тим запази шансове за първото място, след като постигна задължителна победа с 62:61 над Румъния в Питещ. Срещата бе много драматична и „лъвовете“ изковаха успеха в последните секунди, когато Павлин Иванов реализира ключова тройка, за да успокои лагера на „трикольорите“. Във въпросния двубой станахме свидетели на чудесните дебюти, които направиха Симеон Лепичев, Коди Милър-Макинтайър и Лъчезар Димитров. Първият се възползва от бързите фаулове на Емил Стоилов и реализира 13 точки за успеха, вторият записа дабъл-дабъл от 11 точки и 12 асистенции, а третият впечатли със старание в защита и взе борбата в нападение, след която Иванов отбеляза тройката, смълчала публиката в Питещ.

Очаква се тази вечер в Ботевград да бъде истински баскетболен празник, като вчера домакините обявиха, че почти половината от капацитета на зала „Арена Ботевград“, вече е бил запълнен. Билети ще продължават да се продават и днес, като касите в съоръжението отварят в 10:00 часа.

Иначе, отборът на Португалия също спечели първия си мач от настоящия февруарски прозорец. Макар и трудно, иберийците се наложиха със 75:66 при гостуването си на Кипър. В срещата блесна техният лидер Траванте Уилямс, който реализира 24 точки и определено е най-опасният състезател на съперника.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ