Александра Фейгин: За цяла България имаме само една ледена пързалка за тренировки

7 Dni Sport25.02.2023
Александра Фейгин, Георги Янев

В чужбина със сигурност условията са много по-добри, на пързалката температурата е по-висока, по-топло е за сухи тренировки, имат лекари, масажисти. Ние нямаме такива, за съжаление. В България условията за моя спорт са на границата на дъното. Това разказа най-добрата българска състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин по Би Ти Ви.

„Имаме за цяла България две пързалки, които стават. Едната е в Зимния дворец, а другата е в Кранево, която дори в момента не е замразена. Оставаме с една горе-долу нормална пързалка. Не може само в един град да има една пързалка за цяла България, Много по-малко деца ще се запишат в този спорт“, казва още тя.

Александра Фейгин е на 20 години, родена в Йерусалим, но пораства и живее в България.

На леда се качва на 5-годишна възраст по желание на баща ѝ. Води я на много различни спортове, но кънките надделяват. Нейните треньори Ина и Андрей Лутай я наричат „малката машинка за скокове“.

„Първото ми състезание беше на 5 и половина-6, нямах някакъв добър резултат, но аз продължих. Първата ми купа дойде на 6 и оттогава ми харесва да печеля и от тази възраст започнах с моите победи и златни медали“, казва Фейгин.

Кадри запечват представянето на Александра Фейгин на Зимните олимпийски игри в Пекин от миналата година. За първи път от 24 години насам български фигурист стъпи на Олимпийския лед и това беше именно Фейгин.

Въпреки своите международни успехи и възможности да представя чужди страни Александра Фейгин решава да остане в България.

Освен, че остава в България, тя вижда бъдеще за спорта си там, където условия не са необходими – в очите на най-малките състезатели.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ