Какво се обърка в Лудогорец?

Лудогорец - Славия,

Лудогорец бе елиминиран след изпълнение на дузпи от Андерлехт и класирането на 1/8-финалите за ЛК остана мираж. Със сигурност спортно-техническият щаб и феновете на тима си задават въпроса „Какво ли щеше да се случи, ако Аслак фон Витри не се бе контузил?“. Това стана още в началото на двубоя, а секунди след като се появи на терена, заместникът му Пипа бе разминат като знак и белгийците откриха. При изстрелите от бялата точка същият този испанец изпълни нескопосано първия и сякаш повлече крак…

Всъщност в Брюксел видяхме много от това, което ни показват разградчани в последните години в груповата фаза в евротурнирите. Сила, мощ, скорост, разнообразие и острота в атака. Но и сериозно пропукване в отбрана, когато насреща е агресивен съперник, практикуващ висока преса. Същите характеристики имаха отборите на Павел Върба и Валдас Дамбраускас. Такива остават те и на състава на Анте Шимунджа. Прогрес има, но не и достатъчен на фона на парите за трансфери, хвърлени от идването на словенеца в Разград в началото на миналата година.

Подходът на треньора към мача в Брюксел не бе никак лош. Но за негова беда във всички ключови ситуации Лудогорец теглеше късата клечка. Започна се с контузията на Фон Витри и не се спря. Ясно е, че само представянето на един десен бек не може да обърне каруцата, но като към това добавим хроничните слабости, стигаме до натрупвания и логично слизане от континенталната сцена. Предвестия за първия гол в мрежата на Падт имаше, но тимът не промени начина си на изнасяне на топката. Първа открадната топка в половината на орлите – нищо, втора – пак нищо, но третата вече бе във вратата. Абсолютно същото бе и при второто попадение. Причината – в Лудогорец много често липсва отборното, а заради класата на играчите всеки предпочита да я кара на „и сам воинът е воин“. От една страна, помощта в отбрана е ограничена, а, от друга, в предни позиции всеки иска аплодисментите за себе си.

Това обаче не бяха единствените изтеглени къси клечки на пъпа на Европа. В две ключови ситуации – на Текпетей в края на първото полувреме и на Десподов през второто, главният съдия Даниел Зиберт отсъди чисти намеси на защитници на Андерлехт, а спокойно можеше да даде нарушения и червени картони. Германският рефер ощети разградчани и те видяха какво им е на другите отбори у нас, когато излизат срещу тях. „Лошият жребий“ обаче не спря. По традиция играч на тима бе изгонен в евромач (б.а. – при гостуването на Динамо Загреб (2:4) бяха цели трима), този път Якуб Пьотровски. След това дойде подготовката за изпълнението на изстрелите от бялата точка. При тях подходът на треньора изненада: „При дузпите играчите решават. Няма да е професионално да накарам някой да бие. Играчите взеха тази отговорност и аз съм горд с тях“, призна Шимунджа след двубоя. Очевидно това се оказа грешен подход. А Лудогорец отпадна от деветия в Белгия и не се възползва от златен шанс да продължи напред.

Реваншът срещу Андерлехт вече е в миналото. Наред е гостуване на Левски във вторник. За него разградчани вече нямат право на „къси клечки“. Ако мачът не бъде спечелен, то на 99 процента Анте Шимунджа си занимава, защото първото място ще се отдалечи. А за мястото му в изчаквателна позиция е Ивайло Петев.

Автор: Янаки Димитров
Източник: „Тема Спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ