След като Везенков отряза България, какво очаква националите ни в Румъния в битката за за ЕвроБаскет 2025

Национален отбор по баскетбол

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол подновява участието си в предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. „Лъвовете“ се изправят срещу отбора на Румъния тази вечер от 19:00 часа българско време в “Питещ Арена” в предпоследната си среща от група „F“.

Възпитаниците на Росен Барчовски се нуждаят от успех, за да продължат борбата си за първото място в групата.Това ще даде право на директно класиране за същинските квалификации за шампионата. В момента България заема втората позиция в таблицата с актив от 3-1, докато Румъния е трета с 1-3. Лидер в групата е Португалия с 4-0, като тимът гостува на Кипър в същия час.

Нови лица ще имат възможността, да направят своя дебют с националния отбор. Най-изявеното от тях определено е това на американеца Коди Милър-Макинтайър, който проведе първия си тренировъчен лагер с новите си съотборници. Гардът има опит в най-силните първенства на Стария континент, включително испанската Лига Ендеса и турската Суперлига, като през настоящия сезон играе за Газиантеп.

Друг дебютант в състава е един от най-добрите български баскетболисти в последните няколко сезона – Георги Боянов. Неговият съотборник в Черноморец Симеон Лепичев също бе повикан, а на позицията плеймейкър Барчовски ще може да разчита и на Лъчезар Димитров от Левски, който прави силен сезон за клубния си тим. Лидерът на тима ни Александър Везенков ще се присъедини към отбора директно за неделния мач с Португалия, тъй като утре му предстои двубой на клубния му Олимпиакос срещу Валенсия в Евролигата.

От групата на националите, в последния момент отпадна Станимир Маринов, който получи разкъсване в бедрото и ще почива в следващите две седмици. За Румъния не успя да замине и друг състезател на Спартак Плевен – Цветомир Чернокожев.

Ето кои баскетболисти попаднаха в окончателния състав на България за двубоя с Румъния:

Димитър Димитров – Балкан
Емил Стоилов – Менорка, Испания
Симеон Лепичев – Черноморец
Йордан Минчев – Рилски спортист
Алекс Симеонов – ЦСКА
Чавдар Костов – Рилски спортист
Иван Алипиев – Латина, Италия
Георги Боянов – Черноморец
Павлин Иванов – Балкан
Коди Милър-Макинтайър – Газиантеп, Турция
Деян Карамфилов – Рилски спортист
Лъчезар Димитров – Левски

Първият мач между България и Румъния завърши с трудна победа на „трикольорите“ с 84:72 в края на август. Тогава Александър Везенков бе част от състава и поведе тима ни с 28 точки, 15 борби и 7 асистенции. Днес Везенков няма да играе, но отборът трябва да покаже, че не зависи единствено от него и да спечели гостуването си преди финалния сблъсък с Португалия в неделя.

Съставът на Румъния:

Лукас Тохатан – Волунтари

Патрик Ричард – Клуж

Кристофър Ричард – Орадя

Тудор Джордже – Орадя

Кристофър Ричард – Орадя

Емануел Кате – Клуж

Нандор Кути – Клуж

Тудор Фометеску – Питещ

Александру Ола – Рапид

Роланд Торок – Волунтари

Стефан Грасу – Динамо Букурещ

Михаи Мачука – Питещ

Богдан Николеску – Орадя

Рарес Ута – Динамо Букурещ


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ