Пловдив отново ще бъде домакин на Световно първенство по гребане до 23 години

7 Dni Sport22.02.2023
Закриване световно по гребане018

Пловдив отново ще бъде домакин на Световно първенство по гребане до 23 години. Първенството ще се състои от 19 до 23 юли на Гребната база. На брифинга участие взеха председателят на организационния комитет Иван Попов, зам.-кмета по спорта Георги Титюков, легендата ни в гребането Румяна Нейкова, която в момента е треньор на националния отбор, организационният секретар Даниел Христов.

За последно Пловдив беше домакин на Световно по гребане до 23 години през 2021-а година.

„Това ще е трето първенство в тази възрастова категория. До момента има заявки от 19 страни и 826 състезатели. До месец май ще бъдат готови точните бройки, ще има още страни, които ще вземат участие. Всички водещи страни в гребането ще участват. Ще бъде сериозно състезание на много високо ниво. Канала е един от най-бързите в света и ще стане страхотно шоу. Готови сме да посрещнем първенството. Има няколко козметични промени по финалната кула. Трябва да приведем баните и тоалетните в изискванията на ФИС. Очакваме около 200 лодки, а местата са за около 240. ФИС организира съдиите, както и антидопинговия контрол. От нас се изискват само помощни съдии и шишенцата за пробите. Световното първенство ще бъде под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. Имаме до 2026-а година последно голямо първенство, което сме получили и след това не се знае, ако нямаме развитие за втория Гребен канал. Чудя се как може да има хора против такъв проект“, заяви председателят на организационния комитет Иван Попов

„Между 5 и 10 млн. евро влизат в пловдивската икономика по време на такива първенства. Ползите са безспорни. От 2011-а насам вече имаме проведени 10-то голямо първенство по гребане, което организираме. Нямаме притеснение относно организацията. Стартираме една година преди първенството ремонтите. Ще се представим добре като домакин. Това е голяма реклама за Пловдив.“, заяви Георги Титюков.

„Всяко едно Световно първенство е отговорност за всеки един състезател. За съжаление никога не съм се състезавала в България на голямо международно състезание. Тук пред родна публика е малко по-различно, защото вълнението и отговорността са доста по-големи. По-вълнуващо е, но се надявам нашите състезатели да успеят да се справят с този момент. В края на месец май ще сме наясно кой в каква дисциплина ще участва. Има изяснени две дисциплини – скиф Емил Нейков и двойка без кърмчия Цветомир Маринов и Иван Янкулов. Ще направим най-доброто за класиране на България. За съжаление нямаме участие при жените. Единствената ни състезателка вече не може да участва в първенствата до 23 години. Подготовката за участието на Олимпиадата в Париж започва тази година. Надявам се с резултатите, които покажат да успеят да вземат квоти. Все още не мога да кажа колко човека ще участват в покриването на квоти. Надявам се колкото се може повече“, заяви треньорът на националния отбор Румяна Нейкова.

Автор: Валентин Видеов / „Пловдивнау.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ