Моментът, в който Барсалона преобръща земята, за да вземе Жеков

7 Dni Sport18.02.2023
Петър Жеков,

Във връзка със смъртта на 78-годишния футболен великан Петър Жеков БЛИЦ ще припомни на читателите си една интересна история.

Барселона прави неистови опити да привлече Жеката в началото 70-те години, когато той е на върха на славата. Нападателят печели „Златната обувка“ на Европа за 1969 година и „Сребърната обувка“ през 1970 година. Грабва и бронзовата три сезона след това.

Каталунският гранд праща по факса официално съобщение, което пристига на стадион „Народна армия“ през 1971 година. Подписано е от президента на Барса Агусти Монтал Коста и от наставника Ринус Микелс.

Барса кани официално ЦСКА на преговори за привличането на тарана. Трансферът обаче пропада. Няма как ей така футболист от комунистическа страна да заиграе на Запад. Каталунците пробват да осъществят контакти и с хора от високите етажи на българската държава, но постоянно удрят греди.

„Тогава имах малко дете, бях офицер, кой ще те пусне в Барса. Такива бяха времената“, спомня си приживе великият бате Петьо,.

Малко по-рано легендарният снайперист е желан от Сантос на Пеле. При едно турне в Бразилия на Жеката е казано, че само трябва да даде съгласие и ще стане съотборник на Краля на футбола. Но няма как да се случи. Бразилците в знак на почит към Жеков му подаряват модерен касетофон. Нещо невиждано у нас. На летище „София“ обаче митничари прибират скъпата вещ.

„Конфискуваха я и уж щяха да му върнат, но така и не го направиха. Това си беше жив обир“, коментираха преди време близки до Жеков.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ