Задава се битка за върха до последен дъх в Третите лиги

7 Dni Sport18.02.2023
Футбол

След близо два месеца и половина пауза този уикенд у нас се подновяват три от четирите трети лиги. Само на северозапад стартът на пролетния дял ще бъде даден на 25 февруари (събота). За това, което свършиха отборите по време на подготовката, селекциите, целите и амбициите, „Тема Спорт“ ви предлага очакванията си за битките в третия ешелон, които навсякъде се очертава да са почти до последния дъх…

СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

Черноморец Балчик зимува на върха на две точки пред Септември Тервел. Воденият от Мартин Христов тим влиза в ролята на фаворит, като започва пролетния дял с гостуване на коравия Доростол Силистра. Черноморец се подсили с халфа на Спартак Варна Цветан Илиев, който трябва да даде сигурност в средата на терена. 23-годишният нападател Джорджио Димитров, който е роден в САЩ, бе основен реализатор през есента с 11 попадения, като бе дейно подпомаган от бразилеца Габриел Вулкано. Всичко друго освен балчиклии да се завърнат при професионалистите ще бъде прието като изненада. А такава може да дойде именно от преследвача Септември. Тервелци, които тръгват срещу последния Локо Русе, могат да се похвалят със стабилно финансиране и приличен отбор, който през есента показа, че е способен да обърка сметките. Тимът е воден от лидера си Владислав Мирчев (играл с БАТЕ Борисов в групите на ШЛ), както и от друг опитен нападател – Румен Николов. Двамата вкараха по 11 гола есента. Много повече се очакваше през есента от Черноломец Попово, а от втора позиция ще дебне и Светкавица Търговище.

СЕВЕРОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА

Бдин Видин, воден от Николай Цветков-Демона, стана есенен първенец след фотофиниш, а в тила му дишат два Локомотив-а. Този от Мездра и горнооряховският. В колоната се е вклинил и Вихър Славяново. Тези четири тима се очаква да водят люта борба за първата позиция буквално до последния кръг. Демона заяви през зимата, че клубът няма нужното финансиране и организация за професионалния футбол, но навръх вековния юбилей на Бдин тимът му ще се опита да задържи върха. Видинци бяха напуснати от основния си голмайстор – бразилеца Емануел Алтенбург, реализирал 14 попадения през есента. 11 добави Цветомир Тодоров, който ще продължи да е моторът. В Локо ГО ще разчитат на богатия опит на Георги Колев, Красен Трифонов и на сина на Бончо Генчев – Явор, да върнат отбора там, където му е мястото. Тази зима Локо Мездра се подсили с опитния вратар Ивайло Василев, а от Дреновец дойдоха Мохамед Сила и Ивайло Андреев. Селекцията бе допълнена и от Лионел Матадос. Юношата на Левски вече е играл за железничарите. Наставникът Диан Попов събра качествен състав, който трябва да развие напролет, ако иска да догони лидерите.

ЮГОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА

До края на редовния дял в двете групи – А и Б, остават по 4 кръга, както и някои отложени мачове. После предстои разделяне на два потока – 1-10 място, които ще се борят за промоция, и 11-22-ро за оцеляване. През втората фаза всеки се среща с петте отбора, с които не е играл в първата по два пъти – като домакин и гост, в общо 10 мача за отбор, в 10 кръга (23-32 тур). В група А безспорните фаворити са Марек и Чавдар, които реално сложиха край на футбола в Трета лига у нас за 2022 година. На 8 декември етрополци спечелиха с 1:0 у дома. Така момчетата на Йордан Юруков доближиха дупничани само на 5 точки, като са и с мач по-малко от селекцията на Танчо Калпаков. Той пък е уверен, че Марек има сили да спечели първото място и да се върне във Втора лига. В група Б амбиции за върха заявиха Кюстендил, Вихрен и Костинброд, който е с два мача по-малко от лидера и само на 2 този зад него. Санданчани, които са водени от Ивайло Василев, имаха отличен шанс да оглавят класирането в потока си, но загубиха в сряда от дубъла на ЦСКА с 0:2 в отложен мач в Панчарево.

ЮГОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

Ако се надяваме и търсим друга изненада напролет от познатите имена, които биха се борили за върха в Трета лига, то такива ще намерим именно на югоизток. Лидер тук е Несебър, но зад него зимуваха симпатичните Гигант Съединение, измъчил ЦСКА за купата, и асеновградският Асеновец. Чак на четвърто място откриваме фаворит №1 за промоция – Черноморец Бургас. Там обаче кошерът отдавна бе разбутан след напускането на Георги Чиликов и преместването на акулите в Долно Езерово. Куп играчи напуснаха през зимата, като голмайстора Григор Долапчиев и централния защитник Павлин Чиликов, въпреки че бяха взети и не по-лоши техни заместници. Веселин Великов обаче вече има горчив опит с неуспешна промоция преди година, когато с Етър загуби баража за елита от Ботев Враца. Дали ще се провали и сега – предстои да видим. Несебър със сигурност няма да пусне лесно кокала, за което вече говори президентът им Недялко Москов, а Гигант и Асеновец са способни да се възползват от познатата мъдрост: Двама се карат, трети печели.

Автор: Росен Ангелов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ