Мексикански принц: Идвам на Банско за състезанията през март

7 Dni Sport18.02.2023
Световна ски купа Банско

Около принц Хубертус фон Хоенлое-Лангенбург винаги е весело. 64-годишният алпиец представя Мексико на 20-о световно първенство. Въпреки че не завърши първия манш, той бе привикан за интервюта от австрийски и швейцарски журналисти, пя им песни и раздаваше усмивки на всички. Негов персонален треньор е бившият ни алпиец Килиан Албрехт, който в момента е и мениджър на Микаела Шифрин.

Хоенлое-Лангенбург е малко княжество от времето на Свещената римска империя. Замъкът е построен някъде около 1226 г. в долината Ягст. Притежание е на фамилията Хоенлое от 1253 г. до днес. Става за кратко независима държава през 1495 г. Първо е графство, а от 1764 г. владетелят е принц. Хубертус е единственият наследник на титлата по линията на принц Фридрих Ернст, втория син на първия владетел принц Луи, след като брат му Тобиас почина при неизяснени обстоятелства в затвора в Тайланд през 2006 г. В момента княжеството е част от германската провинция Баден-Вюртемберг.

Хубертус е вторият син на принц Афонсо фон Хоенлое-Лангенбург, който почина през 2003 г., и принцеса Ира фон Фюрстенберг, която пък е от семейството милиардери Аниели, които управляват ФИАТ и “Ювентус” в Италия. Принцеса Ира е жива, на 86 г.

Хубертус освен скиор е фотограф, диджей и певец. Има албуми под псевдонимите Анди Хималая и Ройъл Дизастър.

– Малко тромаво караше през първия манш.

– Просто ми свърши батерията. На моите години не е лесно да се състезаваш. Дори сутринта пропуснах инспекцията, за да не се пребия още тогава и да спестя сили. Но поне показах най-добрият стил и най-красивия костюм.

– Мислиш ли да се отказваш от ските?

– А, не. Докато мога, ще карам. Просто трудно вземам вече точки за участие на световно, а за олимпиада е по-трудно. Ето сега за слалома всички отидоха в Дубай, за да си свалят точките, но майка ми беше болна и нямаше как да тръгна и аз. Но не смятам да се отказвам. Докато ме държат краката, ще си карам.

– Май не си много доволен от треньора си?

– Какъв треньор е този? Когато трябва да ме готви, го няма. Но все пак се появява в трудните моменти. (В този момент се намесва и Килиан Албрехт: Нали поне показахме добър стил, това ни беше задачата – б.а.)

– Кога да те очакваме отново в България?

– В края на март, когато има състезания на Банско. България вече ми е като втора родина. Банско е световен курорт и винаги ми е било хубаво у вас. Ако не ме пуснат да се състезавам, то вечерта в бара няма да има кой да ме спре да пея. Благодаря на България, там купонът е невероятен.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ