Алберт Попов с 39-то време в първия манш на гигантския слалом

Алберт Попов,

Най-добрият български скиор-алпиец Алберт Попов даде 39-то време в първия манш на мъжкия гигантски слалом на Световното първенство в Куршевел и Мерибел. За него това е първо участие в гигантски слалом на най-високо ниво от Олимпийските игри в Пекин преди година. В Янцин българският ас завърши на 17-та позиция, но оттогава до сега неговият фокус е единствено и само върху състезанията в дисциплината слалом.

Алберт финишира първия манш за 1:26.51 като регистрира пасив от 7.04 секунди спрямо първото място. Другите двама българи, които стартираха днес Константин Стоилов и Калин Златков не успяха да завършат първия манш след грешки в средата на трасето.

Така във втория манш по-късно днес България ще има само един представител в лицето на Попов, който получава правото да участва в него, въпреки че завърши извън топ 30 в първото спускане. Това е така тъй като на световни първенства и олимпийски игри първите 60 от първите маншове в техничните дисциплини стартират във вторите. В тях както винаги първо се спускат топ 30 в обърнат ред, след което всички останали.

В челото на класирането малко изненадващо, но австриецът Марко Шварц даде най-доброто време в първия манш, в който той бе най-бърз в само в един от четирите сектора, но и това му бе достатъчно да си осигури преднина от 0.58 секунди преди второто спускане. Втората позиция преди него заема големият фаворит за златото Марко Одермат (Швейцария), който допусна една грешка в края на третия сектор, която му коства време във финалните два сегмента на трасето.

Тройката преди втория манш, който започва в 14:30 часа българско време, допълва словенецът Жан Кранец, който изостана с 0.76 от лидера, въпреки че бе най-бърз в средните два сектора на пистата. Кранец бе и последният състезател, завършил на под секунда от водача в класирането.

Световният шампион в дисциплината от Кортина д’Ампецо 2021 Матьо Февр даде едва 25-то време с пасив от цели 3.97 секунди от Шварц. Това практически гарантира, че представителят на домакините няма да защити своята титла, но това надали е изненадващо за някого на фона на неговата форма от началото на сезона.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ