Лудогорец донесе първата българска победа над Андерлехт

7 Dni Sport17.02.2023
Лудогорец - Андерлехт, Игор Тиаго

Българският шампион Лудогорец стигна до успех с 1:0 над белгийския гранд Андерлехт в първи мач от плейофите на Лигата на конференциите. С това „орлите“ станаха първия български отбор, победил „лилаво-белите“.

До момента отборът от „Лото Парк“ имаше четири мача срещу родни представители, в които бе записал три победи и едно равенство при голова разлика 12:3.

Първата среща на тима от Брюксел с български съперник е от далечната 1962 година. Тогава „спортинг“ елиминира ЦСКА (б.р. – тогава ЦДНА) от КЕШ след общ резултат 4:2 – 2:2 в България и победа с 2:0 в Белгия.

15 години по-късно Андерлехт се изправя и срещу Локомотив София. Тогава в КНК белгийците размазват „железничарите“ с 6:1 в България, а на реванша в Белгия побеждават с 2:0.

Цялостно българските отбори не играят успешно срещу белгийски съперници, включително и Лудогорец, който през сезон 2020/21 губи на два пъти от Антверп – с 1:3 в Белгия и 1:2 в България. Левски отстъпва на същия съперник с 3:4 през сезон 1989/90, като „сините“ имат аванс от 3:1 до 85-ата минута.

През 2005 Литекс се превърща в единствения наш отбор, елиминирал тим от кралството, справяйки се с общ резултат 3:2 (2:2 в Ловеч и 1:0 в Белгия) с Генк през 2005-а. Пет години по-късно Левски носи втората победа на България над белгийски съперник, побеждавайки Гент с 3:2 в групите на Лига Европа.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ