Велизар Димитров: ЦСКА усети, че няма как да стане по лекия начин, Хайнц е достатъчен

7 Dni Sport16.02.2023
България - Италия, Пепе, Велизар Димитров

Бившият лидер в състава на ЦСКА и скаут в клуба Велизар Димитров коментира пролетния старт на червените, зимната им селекция и шансовете да се преборят за титлата. Той е част от последния шампионски състав на армейците от сезон 2007/08, като се откроява с реална преценка и готовност да говори истината, дори и тя да е болезнена. Освен за актуалните теми в Борисовата градина сподели мнението си и относно случващото се в Лудогорец, Левски, наболелия въпрос за мачовете при замръзнали терени и дори войната в Украйна, където прекара няколко години като играч и скаут на Металург Донецк. Той бе гост в предаването „СПОРТ“ по TV1. Предлагаме ви част от обширния му разговор с водещия Стефан Стефанов.

ЗА ЛУДОГОРЕЦ

Шансовете Лудогорец да отстрани Андерлехт са огромни. Не би трябвало да се притесняват, тъй като имат много силни футболисти и могат да спечелят всеки мач. В тази фаза вече отборите са изравнени и едва ли двойката ще се реши в Разград. Трябва да се играе много умно, да не се поемат излишни рискове и да се възползват от шансовете си, които със сигурност ще им се открият. Можеш да се притесняваш, когато не разполагаш с добри футболисти. Но случаят на Лудогорец не е такъв и със сигурност имат основания да излязат със самочувствие в тези мачове. Още повече че Андерлехт вече не е това страшилище, каквото бе допреди 10 години.

Все още смятам и че Лудогорец е една идея по-напред от ЦСКА в борбата за титлата и остава фаворит.

ЗА ПРОЛЕТНИЯ СТАРТ НА ЦСКА

В първите 60 минути в Стара Загора ЦСКА изобщо не изглеждаше добре. Това може да се отдаде на много неща – дългата зимна пауза, освен това напрежението бе много голямо и може би и това се отрази. Със сигурност представянето не бе такова, каквото всички, които обичаме ЦСКА, искаме да виждаме. Но ми направи много добро впечатление, че след грешката на Бусато отборът сякаш усети, че по лекия начин няма да стане. И последните 30 минути бяха наистина впечатляващи. Да, не може да се играе по този начин цял мач, но ако искаш да станеш шампион, трябва да показваш най-доброто от себе си в поне 60-70 минути.

ЗАЩО ТИМЪТ ТОЛКОВА ДЪЛГО НЕ Е ШАМПИОН

Трябва да бъдем честни и да признаем, че това, което се случва в Лудогорец, е правилното. Така се прави. Защото за 10-11 години Лудогорец вече е разпознаваем в цяла Европа. Не може без да инвестираш максимално, да очакваш максимални резултати. Няма как да „прецакаш“ системата. Или инвестираш да станеш шампион, или инвестираш, за да печелиш от продажба на играчи. И ЦСКА, благодарение и на марката си, успява да трансферира доста играчи след година-две в клуба. Но те в голямата си част са чужденци. Да, така се печелят пари, но не се гради отбор с дългосрочни идеи.

ЗА ЧЕРВЕНАТА ЗИМНА СЕЛЕКЦИЯ

Няма нужда да взимаш футболисти на килограм, ако не си убеден, че ще ти свършат работа. И Тобиас Хайнц е напълно достатъчен. Футболист с много добри качества. Ако се върнем на случилото се в Стара Загора – той обърна мача. Това е човек, който може да решава двубоите. Текучеството с много нови играчи всяка зима и лято разводнява съблекалнята, футболистите не могат да се напаснат. По наше време ние играехме по 3-4 години заедно и бяхме като семейство. Всеки знаеше какво ще направи другият в различните ситуации. В момента ЦСКА има добри футболисти, но има и звена, от които не съм доволен.

Много важен ще е прекият мач с Лудогорец. Там се печелят титлите. Няма как да загубиш три пъти от тях и да станеш шампион. Всички отбори, които са напред в класирането, ги чака тежка пролет. И няма нищо по-хубаво от това. Ще е много интересно да видим как ще се справят с това напрежение. Защото в последните години Лудогорец свикна да има комфорт от доста точки аванс още в средата на пролетта. И задачата на ЦСКА е този път да ги притеснява до последно. Гледах първия мач на разградчани във Варна и мога да кажа, че се измъкнаха. Тепърва се надявам да им трепери под лъжичката и тогава ще видим какво наистина представляват техните футболисти.

ЗА САША ИЛИЧ

Харесва ми как говори, как се изразява. Винаги уверен, точен, без гръмки изявления. А вече в спортно-технически аспект е ясно, че всеки треньор е зависим от футболистите, с които разполага. Сигурно и на него му се иска ЦСКА да играе офанзивен футбол и да доминира постоянно, но се съобразява с наличния потенциал. При всички положения мнението ми за него е положително. Дай Боже да продължат да надграждат, защото със сигурност има още много върху какво да се работи. Относно ротациите, които Илич прави – никой треньор не иска постоянно да променя изпълнителите. По-скоро това е напипване на състава. Когато почнеш прекалено да въртиш играчите си, това значи, че не си убеден в тях, някой не си е свършил работата, чудиш се как да подобриш нещата. Най-правилната формула за един отбор е да имаш 14-15 футболисти, на които можеш да разчиташ на 100 процента, и още четирима-петима млади играчи, които да израстват покрай тях.

Но и нещата много се промениха, откакто треньорите имат право на 5 смени. Аз съм убеден, че те скоро ще станат и още повече и футболът ще заприлича на волейбола и баскетбола. Това е нещо, което лично аз адмирирам. Защото когато влизат свежи хора, самото темпо на двубоя остава максимално високо за доста по-дълго време. А в България особено след 70-ата минута повечето отбори приключват силите и се започва едно „кюскане“ напред-назад.

ЗА ЛЕВСКИ

За мен последните резултати са шокиращи. С идването на Станимир Стоилов нещата започнаха да изглеждат по съвсем различен начин. Тимът заигра футбол. И имаше предпоставки много бързо да дръпне нагоре. Но и финансовите проблеми винаги влияят на отбора. За Левски в момента най-важното е, ако има как, постепенно да изчистват задълженията си, изобщо да не гледат резултатите. Въпреки че техните фенове не го приемат, но трябва да разберат, че имат много по-важни проблеми от броя мачове без победа. Там сред привържениците имаше излишна еуфория, мислеха си, че до година-две тимът отново ще е шампион и ще бъде старият Левски, който те искат да виждат. Но стъпките не могат да се прескачат. Две-три бързи крачки водят до една голяма назад. Трябва да си извървят пътя и да стабилизират клуба, защото в момента нещата изобщо не изглеждат добре.

ЗА МАЧОВЕТЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

Има разлика, но в края на краищата условията са еднакви за двата отбора. Оправдания винаги можем да си намерим. По наше време сме играли и изцяло на лед и сме се чудили как да си стоим на краката. Какво можем да направим – да променим формата на пролет-есен? За мен той не е удачен. Апелирам футболистите и треньорите да се концентрират върху футбола и да се опитват да показват най-доброто си лице без значение от условията.

А за лошите терени много голяма вина има и Лицензионната комисия. Да не се връщам към времето си в Металург Донецк, където имаха отопление дори на тренировъчните игрища. Винаги съм казвал, че футболът и спортът са отражение на държавата. В държава, която е разпрана от корупция и шуробаджанащина, не можеш да очакваш спортът да е на високо ниво.

ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Естествено, че поддържам връзка с хора в Украйна. Там имам страшно много приятели, не само свързани с футбола. За човечеството няма нищо по-лошо от войната. Трудно ми е да говоря по тази тема, защото наистина имам много приятели, които страдат. И тъжното е, че украинците страдат заради чужди интереси. Това е ясно на всички. Войната не започна от миналата година, а още с Майдана през 2013-а. Точно тогава преминавах от ролята на футболист в тази на скаут на Металург. Бях се прибрал за 3 дни в България и именно тогава започна настоящата война. Тогава тези събития почти не се отразяваха по света, но беше предначертано това, което се случва в последната година.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ