На Лудогорец им предстои първия reality chek

7 Dni Sport16.02.2023
Лудогорец - Рома,

Лудогорец ще има първия си reality check (б.а. – сблъсък с реалността по Божидар Краев) за 2023 година при домакинството си на Андерлехт от 1/16-финалите на Лигата на конференциите (плейофи). Двубоят на „Хювефарма Арена“ от 22:00 часа ще бъде втори официален мач за разградчани след успеха при гостуването на Спартак Варна с 2:1 през изминалия уикенд. Две са добрите новини за Лудогорец в навечерието на двубоя, по една от домашната и от противниковата страна. Силен ход на ръководството бе решението да не бъде продаван най-силно представилият се чужденец в първенството през миналата година Бърнард Текпетей въпреки засиления интерес от Динамо Загреб и Шахтьор Донецк, които по неофициална информация са готови да извадят близо 5 млн. евро.

Това е и най-високата оферта, предлагана за играч на орлите през последните няколко сезона. След сериозната контузия на Рик Джонатан и раздялата с Каули Оливейра евентуална продажба на Текпетей можеше да отслаби значително отбора и трансферът му бе стопиран поне до лятото. Ганаецът заедно с отишлия в бразилския Баия Оливейра бяха категорично двамата най-класни в състава, като неслучайно са били селектирани за тимове от Бундеслигата. И в това няма никаква случайност. Само закономерности. Другата добра новина за разградчани долетя от белгийската столица. Крилото на Андерлехт и един от най-опасните футболисти в състава Франсис Амузу не попадна в групата за двубоя с Лудогорец заради травма, получена при домакинския успех над Сент Трюиден с 3:1 в неделя. Ганаецът е единственият в състава, който игра във всички 24 двубоя в белгийското първенство от началото на сезона. Общо във всички турнири Амузу е изиграл 37 срещи, отбелязал е 9 попадения и е дал 3 асистенции. Надеждите на щаба на белгийците са той да бъде на линия за гостуването на Кортрайк, но по-скоро връщането му в игра ще бъде за реванша с Лудогорец. Очаква се на негово място да стартира шведът Хенрик Белман. До този момент скандинавецът е играл само в мачове за Купата на Белгия – общо 4, в които е вкарал 2 попадения и е дал едно завършващо подаване.

Ситуацията в Андерлехт е напечена след негативните резултати от началото на сезона, заради които тимът е на незавидната 10-а позиция. Нещо повече – отборът все пак е в положителна серия, като спечели 3 победи и записа едно равенство в последните си 4 двубоя. Въпреки това стадионът на тима бе ошарен с надписи „Кук и Вутер – вън!“, по адрес на собственика Марк Кук и изпълнителния директор Вутер Ванденхаут. Протестът срещу управата се пренесе и по трибуните, като това принуди ръководството да покани 32-ма от най-изявените привърженици на клуба на срещата на борда на директорите идния понеделник.

В Лудогорец положението също не е розово, тъй като треньорът Анте Шимунджа няма да може да разчита на основни футболисти за домакинството срещу белгийците. Наказани са Антон Недялков, Оливие Вердон и Якуб Пьотровски. Липсата на две ключови имена в защитата може да се окаже сериозен проблем за изключително важното домакинство от Лигата на конференциите.

Голямото предимство за Андерлехт наред с положителната серия напоследък е свързано с непрекъснатата игрова практика, която белгийският тим има. Столичани не са спирали с официалните срещи от 12 декември насам, докато за Лудогорец ситуацията е коренно различна.

Поглеждайки назад, единствените 2 двубоя на българския доминант срещу белгийски тимове са свързани с най-слабия сезон на тима в групите на Лига Европа. През есента на 2020 година Антверпен победи шампионите на 2 пъти – с 3:1 и 2:1, а българският представител приключи на последно място без нито една спечелена точка.
Така, ако в края на миналата година у орлите е имало някаква еуфория с оглед слабото представяне тогава на белгийския гранд, то тя напоследък със сигурност се е изпарила…

Автор: Петър Стоянов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ