Глас от Белгия: Ако Андерлехт отпадне от Лудогорец, в клуба ще настъпи нова криза

7 Dni Sport14.02.2023
Андерлехт,

Гийом Редтс е белгийски спортен журналист с дългогодишен опит, който в момента работи за два от весниците в страната – „Le Soir“ и „Sudinfo“. Той е запознат със ситуацията в белгийския футбол и по-конкретно тази при съперника на Лудогорец в Лигата на конференциите – Андерлехт.

Той даде специално интервю пред Дарик радио и dsport, в което разкри как се е стигнало дотам, че най-титулуваният тим в Белгия сега е в долната половина на класирането. Гийом Редтс коментира и очакванията си за сблъсъците между Анерлехт и Лудогорец, споделяйки кои са силните и слабите страни на 34-кратния шампион на Белгия.

– За никого не е тайна, че Андерлехт се намира в труден момент. Откъде започна всичко, за да се стигне до днешната ситуация, при която клубът е във втората половина на класирането в Белгия?

Андерлехт се намира в много лошо състояние през този сезон. Допреди няколко дни тук се говореше дори за възможно изпадане във втора дивизия. Това е малко изненадващо на фона на това, че Андерлехт е най-титилуваният отбор в Белгия. Всичко започна преди 5 години, когато Марк Кук стана собственик на клуба. От този момент Андерлехт западаше месец след месец. Клубът имаше големи финансови проблеми и затова трябваше да продаде много от основните си футболисти и да търси на нови добри играчи. Андерлехт трябваше да продава и някои от добрите си юноши от школата. Андерлехт има много силна академия, но трябваше да продаде някои от най-добрите си играчи. Пример за това е продажбата на Жюлиен Дюранвил в Борусия Дортмунд преди няколко дни. В тази ситуация за Андерлехт е трудно да се конкурира с останалите големи клубове Като Брюж, Антверп и Генк. Сезон след сезон групата на отбора не се представя много добре на терена. Те страдат срещу всеки отбор в Белгия и е трудно.

– Как ще се отрази на Андерлехт напускането на изпълнителният директор Петер Вербеке и има ли общо напускането на Вербеке с назначаването на Йеспер Фредберг за спортен директор?

Да, тези ходове са свързани, тъй като Йеспер Фредберг е човекът, който уволни Петер Вербеке през януари. Вербеке премина от Гент в Андерлехт като спортен директор. Той трябваше да доведе нови играчи, но в същото време трябваше и да продаде футболисти. През октомври миналата година той се разболя и отсъстваше 3 месеца. Имаше сериозен проблем. Когато се върна в Андерлехт, се случи така, че в клуба имаха двама души за една и съща работа. Йеспер Фредберг предложи на Вербеке пост в младежката академия, но Вербеке отказа. Затова Фредберг реши да прекрати отношенията си с него.

– Андерлехт взе някои нови футболисти през зимния трансферен прозорец, като същевременно се раздели с някои от своите играчи, като Фабио Силва например. Успяват ли новите попълнения да си адаптират към играта на отбор? Какво е твоето мнение?

Интересен факт за Фабио Силва е, че той не искаше да остане в Андерлехт. Искаше да си тръгне след само 6 месеца, като той беше под наем от Уулвърхемптън и нямаше какво да се направи. Той подписа с ПСВ Айндховен. След това напускане, Андерхлехт се нуждаеше от нападател и затова бе взет Ислам Слимани, който пристигна в последните часове на зимния трансферен прозорец. Още е трудно да се каже, с какво той ще може да допринесе за Андерлехт, тъй като досега е играл само 20 минути срещу Остенде през изминалия уикенд, но Брайън Ример искаше здрав нападател, който да може да му печели мачовете. Той е на 34, така че ще видим как може да помогне на Андерлехт. Другият футболист, който пристигна през януари, е Андерс Дрейер от Мидтиланд. Той направи добро впечатление след идването си в Белгия. Вече има 1 гол и 1 асистенция. Той е един от най-добрите футболисти в отбора и мога да кажа, че е добро попълнение за Андерлехт.

– Разкажи ми малко повече за треньора на тима – Байън Ример, какви са ти впечатленията от него?

За нас беше голяма изненада в Белгия, тъй като никой не познаваше Брайън Ример преди идването му в Андерлехт като нов старши треньор. Той е една националност с Йеспер Фредберг, така че това може да им помогне за работата в Белгия. Ако трябва да сме честни, до момента има някои въпросителни около него. Той каза, че отборът ще упражнява преса и атакуващ футбол, но не виждаме много от думите му за пресата на практика до момента. В последния мач на отбора той разчиташе много на дълги топки от защитата към крилата. Това е много, много далеч от ДНК-то на Андерлехт. Той говори много пред нас, но на терена ние не виждаме много от това, което той е казал. Той е в Белгия от ноември и си мисля, че му трябва и малко време да се адаптира.

– Какво знаят хората в Белгия за Лудогорец ?

Ако трябва да съм честен, не знаем много. Ние не следим българското първенство. В Лудогорец обаче има футболисти, които са играли в Белгия, като Вердон и Падт. Знаем, че Лудогорец е спечелил 11 шампионски титли поред, а освен това е показателно, че отборът победи Рома преди няколко месеца. Ние обаче не знаем много за този отбор и за нас мачът в четвъртък ще е нещо като откритие.

– Къде са слабите страни в състава на Андерлехт?

Основният проблем пред Андерлехт в момента е отбелязването на попадения. Създаването на положения и отбелязването на голове е много сериозен за отбора. Това беше проблем и при предишния треньор Феличе Мазу в началото на този сезон. Брайън Ример подобри играта на отбора в защита. В защита сега има повече стабилност и това е добра стъпка, като в последните 7 мача на тима в белгийското първенство, Андерлехт има 4 чисти мрежи. Това е важна стъпка напред, но отборът страда при играта си в последната третина от терена. Това е големият проблем пред отбора в момента.

– Как ще се приеме в Андерлехт евентуално отпадане от Лудогорец?

Тъй като опонентът е по-непознат в Белгия, всички си казват, че Андерлехт ще продължи напред към следващия кръг в Лигата на конференциите за сметка на българския тим. Затова смятам, че ако Андерлехт се провали и отпадне, в клуба ще настъпи нова криза. Затова и за Андерлехт е толкова важно да продължи напред, но не мисля, че ще е толкова лесно, колкото си мислят хората в Белгия.

– Може ли това, че Андерлехт е домакин във втория мач, да помогне на тима за продължаването му напред?

Да, за Андерлехт е предимство, че ще домакинства във втория мач. Не мисля, че предстоящият мач в Разград в четвъртък ще реши всичко. Не знам дали Лудогорец ще подходи офанзивно в този мач, но съм сигурен, че Андерлехт ще направи всичко възможно да запази чиста мрежа и да спечели втория мач, за да се класира за следващия кръг от елиминациите. За всеки отбор е предимство да е домакин във втория мач от сблъсък в турнирите.

– За финал, кой е най-добрият футболист в Андерлехт в момента?

Може да прозвучи странно или изненадващо, но мисля, че най-добрият футболист в Андерлехт до момента е вратарят – Барт Вербрюген. Той е на 20 години и започна да играе редовно през декември, като направи силно впечатление и изигра много добри мачове до момента. В няколко случая през декември и януари той буквално спасяваше отбора. Направи страхотно впечатление. Решение е на Брайън Ример да го сложи титуляр на вратата вместо капитана Ван Кромбург, който седна на резервната скамейка. В момента добре се справя и Ян Вертонген. През септември и октомври той имаше проблеми, но сега той е основен играч в отбора и е една от основните причини за това, Андерлехт да запазва толкова сухи мрежи.

Автор: Кристиян Иванов / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ