Чудесно българско представяне в индивидуалната на Световното по биатлон

Владимир Илиев,

Двамата българи Владимир Илиев и Антон Синапов завършиха на 28-ма и 29-та позиция в индивидуалния старт на 20 километра от Световното първенство по биатлон в Оберхоф. За Илиев това е поредно влизане в топ 30 на шампионата в Германия, където той се класира 20-ти в спринта и 16-ти в преследването миналата седмица. С тези си резултати той практически си гарантира участие и в масовия старт на 15 километра в неделя.

35-годишният състезател, който в Йостерзунд през 2019 спечели сребърния медал в тази дисциплина, завърши надпреварата с три наказателни минути, след като допусна по една грешка в първите си три стрелби. Синапов пък бе един от само двамата състезатели, повалили всичките 20 мишени в хода на днешния ден. Освен него това стори и украинецът Артьом Тишченко, който завърши на 12-та позиция. Изоставанията на двамата българи спрямо първото място днес бяха съответно 5:25.9 и 5:42.6 минути. На само 4.5 секунди пред Илиев финишира състезаващият се за Белгия французин Флоран Клод, който бе със само една грешка днес.

Световната титла днес спечели Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия), за когото това е четвърти златен медал в четири състезания на Световното първенство в Оберхоф. За него това е първо злато в индивидуалната дисциплина от шампионатите на планетата, където до сега той имаше само един сребърен медал от Антхолц-Антерселва 2020. Бьо също така е олимпийски шампион в дисциплината от Пьончан 2018.

Точно както и в Южна Корея преди пет години той стигна до златния медал днес с две грешки, по една в първия прав и втория легнал. Много силното му ски бягане обаче му позволи напълно да заличи тези две наказателни минути и да спечели с аванс от 1:10.7 минути пред своя съотборник Стурла Холм Легрейд, който завърши с една грешка, в последния изстрел. На само 0.4 секунди зад световния шампион в индивидуалната от Поклюка 2021 финишира и шведът Себастиан Самуелсон, който също бе с една наказателна минута.

В подножието на подиума завърши олимпийският шампион в дисцплината от Пекин 2022 Кентан Фийон Майе (Франция), който също както Легрейд изпусна своя последен изстрел. Челната петица в днешното състезание допълни представителят на домакините Бенедикт Дол, който също бе с една наказателна минута, но от първата си стрелба.

Програмата на Световното първенство в Тюрингия продължава утре с женския индивидуален старт на 15 километра, който ще започне в 15:30 часа българско време.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ