Българско куче откри живо 5-членно семейство в Антакия

7 Dni Sport10.02.2023
dog-2386814_1280

Българско спасително куче откри живо 5-членно семейство под руините на къщата им в Антакия след опустошителното земетресение в Турция.

Това е станало вчера, но днес планинските спасители са разбрали за това от местни хора.

„Работата на кучетата е да минат по руините и там, където усетят, че има живи хора, да дадат знак. На мястото се поставя маркировка с цветен яркожълт или оранжев спрей. След тях вече влизат на терена спасителните екипи, а водачите и кучетата се оттеглят и отиват на друга рухнала сграда да претърсват“, обясни директорът на ПСС при БЧК Емил Нешев, цитиран от „24 часа“.

Така вчера нашите кучета са индикирали на няколко места в Антакия, че има живи хора. Едва днес, местни жители са срещнали нашите спасители случайно, разпознали са ги и са им казали, че на едно от маркираните места са открити живи петимата членове на едно семейство.

„Не са обяснили на колегите кое е мястото, за да се разбере кое куче е работило там. Днес също има маркирани на няколко места евентуално живи под останките на сгради, но след това спасителните екипи проверят и разчистват, за да стигнат до оцелелите“, допълни Нешев.

Припомняме, че дванайсет спасители и 5 кучета от Планинска спасителна служба бяха сред първите, заминали за пострадалите от земетресението райони в Турция.

Четириногите герои в мисията са Норд, Нико, Хера, Берго и Макс. Всички са с най-висок оперативен клас С и на възраст над 3 г.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ