Ивайло Иванов получи премията си за титлата в Португалия

Ивайло Иванов и Румен Стоилов

Най-добрият ни джудист Ивайло Иванов пропуска европейската открита купа в София този уикенд заради травма.

„Получих удар в коляното по време на турнира в Португалия, не е сериозно, но преценихме с треньорския и с лекарския екип да почивам около 15 дни – заяви Ивайло. – Не искаме да рискуваме, а да се съсредоточим върху големите състезания тази година. Трябва да се възстановя физически и психически. Винаги съм искал да се боря в България, защото най-голямата ми цел е да мотивирам децата да влезят в залата.“

На турнира Гран при в Португалия той спечели титлата в категория до 90 кг, а днес бе премиран от президента на федерацията Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков.

„В Португалия бях много спокоен, работим върху това професионално – продължи Иванов. – Получих правилните съвети от Ален Шмид. Той ми каза, че няма значение дали съм първи или втори, важното е да си свърша работата. И нещата се случиха по най-добрия начин. Бях добре подготвен, физически и психически се чувствах много силен.“

Мениджърът на тима Ален Шмит пък очаква България да класира 4-5 състезатели за олимпийските игри в Париж 2024.

„Ивайло е професионалист, иска да учи и да се развива – каза френският специалист. – Той работи всички ден и иска да бъде шампион. Аз една година съм в България, но виждам голям потенциал в националния отбор. Ако всеки взема пример от Ивайло, ако тренира всеки ден, ще има успехи в джудото. Лично аз очаквам, България да има 4-5 състезатели на олимпиадата в Париж.

Над 400 състезатели от над 40 държави ще участват на Европейската открита купа по джудо за мъже и жени в София, която е квалификация за олимпийските игри Париж 2024. Схватките са през уикенда (11-12 февруари) в „Арена Асикс“.

България ще бъде представена с 40 състезатели, сред които Янислав Герчев, Денислав Иванов, Марк Христов, Борис Георгиев, Ивелина Илиева, Габриела Димитрова, както и млади състезатели.

Гост на турнира ще бъде Ласло Тот (Унгария), президент на Европейския джудо съюз.

„Очертава се много силен турнир, въпреки че 60-70 състезатели се отказаха по различни причини – коментира президентът Румен Стоилов – Все пак идват над 400 джудисти от 45 държави.“

И уточни, че федерацията все още няма финансиране.

„Тя и държавата няма бюджет, не сме само ние в спорта – продължи Стоилов. – Хубаво е, че можем да разговаряме с ръководителите на Министерството на спорта. Финансиране все още няма, има проекто-договори, които не са подписани. Аз съм убеден, че до две седмици ще започнат разплащания“, добави президентът на централата.

Той разкри, че финансирането в джудото е свързано изключително много със средства, защото точки за ранглистата се печелят един месец преди олимпиадата, а турнири има всеки месец.

„Обществото и Спортното министерство трябва да разбере, че всеки спорт си има специфика – уточни той. – Джудото е един от малкото спортове, които набирането на точки приключва един месец преди началото на олимпийските игри. В момента имаме четирима състезатели в квотите, но ако те пропуснат три състезания, отпадат. Ако няма адекватно финансиране да ходим на състезания, няма как да стане. Те са най-важното. Миналата година само за турнири държавата ни беше отпуснала 420 хиляди лева, а ние похарчихме 800 хиляди…“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ