Иван Йовановски: И на мен ми е неприятно, но приемете реалността за ЦСКА

7 Dni Sport04.02.2023
Лудогорец - ЦСКА, Станислав Шопов

Македонецът Иван Йовановски е познато име в българския футбол. Той е работил като кондиционен треньор и в ЦСКА, и в Лудогорец. Сега изпълнява същата длъжност в най-богатия тим на своята страна – Шкендия (Тетово). Преди това е бил в клубове от Азербайджан, Турция, Русия. Колегите от „Спортал“ се срещнаха с Иван Йовановски в хотела на Шкендия, за да разговарят по футболни, и не само, българо-македонски въпроси.

“Шкендия е четирикратен шампион на Македония. Имаме амбиции за шапион, Купата и добро представяне в Европа. Клубът се издържа от интернационална компания. Нямаме бюджет като някои грандове на Балканите, но с добър мениджмънт може да се намери качествен футболист и за средствата, с които разполагаме. Шкендия винаги има високи цели и амбиции”, започна Йовановски, отговоряйки и на въпрос ка неговият тим се е преборил с Левски за подписа на Методи Максимов.

“Две години бях в България, работих в грандове и е нормално да следя първенството. Има хора, които ме информират какво се случва. Един от тях е Михайло Шекеровски (б.а. кондиционният треньор на Левски). Той ми е добър приятел. Българският футбол е в една съзряваща фаза, случва се нещо ново с включването на ЦСКА 1948, което дава един нов момент. Ботев и Левски имат достатъчно добри и качествени футболисти. Лудогорец е винаги горе. ЦСКА заслужено е на първо място. Борбата за шампионската титла ще бъде неизвестна до края.

Когато си работил в гранд като ЦСКА, който правно не съществува като ЦСКА в който съм работил аз, мога да кажа, че ми е много неприятно за разделението на тази общност. Познавам хора и от едното, и от другото ЦСКА. Мога да кажа, че трябва да се приеме моментната реалност. Имам приятели и от двете страни, пожелавам им успех. Личното ми чувство е, че с това разделение приключва една история и започва нова. Новата история на ЦСКА с два отделни отбора.“

Може би много хора не искат да е така, но се е случило. 

„Трябва да се погледне реалността – два отделни отбора, две отделни политики. Нищо страшно в това отношение няма. И двата имат шанс да се видят като шампиони, борбата ще е отворена”, споделя своето мнение бившият кондиционен треньор на ЦСКА относно процесите на “Армията”.

“За Лудогорец мога да кажа, че е най-добрата система, която през последните години е изграждана в България. Не само по отношение на инфраструктората, но и как се развива и поддържа отборът. Много клубове от България искат да стигнат това ниво – едно време Ботев, сега ЦСКА 1948 и ЦСКА – София. Инвестират в технологии и хора. Всичко зависи от амбициите на хората, които го управляват”, казва Йовановски за бившия си клуб Лудогорец, след което питаме северномакедонския специалист какво си говори с колегата си от Левски Михайло Шекеровски за “синия” клуб.“

“Българският футбол не може без Левски. Няма спор. 

„Това са грандовете на българския футбол. Михайло Шекеровски говори само положителни неща. Много неща са се променили. И ако имат някакъв финансов проблем, намират сили да обезпечат всичко. Сега бяха на прекрасен лагер в Дубай. По отношение на базите не сме говорили, но тренират там, където бяха и преди. Тези условия са стандартни за Левски. Не знам дали са направили нещо за юношеската школа, но главното е, че имат достатъчно капацитет, за да задоволят отбор от такъв ранг.”

Йовановски говори и за болната тема на на българския футбол – липсата на стадиони, споделяйки, че Северна Македония има съоръжение на топ ниво, но проблемът не е в построяването му, а в поддръжката.

“Македония направи инвестиция, която привлече УЕФА и там се игра Суперкупата. Не е да инвестираш, трябва и да го поддържаш. Проблем в Македония винаги ще бъде и инвестиционните пари, и поддръжката, защото сме малка страна и невинаги имаме възможността да направим нещо повече. Има инициативи, обновяват се по-стари стадиони, изграждат се трибуни, но всичко това е недостатъчно. Самите клубове нямат основна инфраструктура и тук, в Македония, ще е предизвикателство в Първа и Втора лига да се направят много по-добри условия за работа. Това е предизвикателство за самото общество”, категоричен е Йовановски.

С него не подминаваме и темата с напрежението между България и Северна Македония. Той призова двете футболни общества и нормалните хора да бъдат сплотени, защото само така ще надделеят над насилието и омразата.

“Напрежение може да бъде създадено винаги и от всеки, който го иска. Това не е странно. Мисля, че хората се разбират много добре – цивилизовано, човешки. Насилието и друг такъв тип отношение трябва да го маргинализираме, за да може двете футболни общества и нормалните хора да бъдат сплотени, да са в постоянна комуникация и само така ще спечелим.“

Какво ще кажат на българин в Северна Македония? Всичко положително. 

„Българите трябва да разберат, че Македония не е страна, която мрази своите съседи. С моите приятели от България нямам никакво напрежение, никакви негативни отношения. Това може да е от политик или едностранно появила се енергия, но не задълго. Ако медиите не магнифицират лошите неща, ще остане само братското, съседското отношение. Като два народа можем да живеем спокойно. Мисля, че хората са достатъчно зрели и наистина не трябва да се оттеглят от същността на живота, а това е комуникация, успех, помагане, емпатия към другия”, завърши оптимистично Иван Йовановски.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ