Георги Русев: Ще Ви кажа истината за Любо Пенев и Тодор Янчев, какво точно се случи

7 Dni Sport28.01.2023
ФК ЦСКА 1948 - Левски, Георги Русев, Джонатан Перейра

Нападателят на ФК ЦСКА 1948 Георги Русев изигра силни мачове през есенния полусезон с “червената” фланелка, с което си спечели повиквателна за националния тим. 24-годишният футболист обяви, че по този начин е сбъднал мечтата си да носи екипа на България.

“Скоро ще имаме много футболисти в големите европейски първенства, защото разполагат с качества”, е неговото мнение, надявайки се да е един от тях. Ето какво каза по тази и други теми една от звездите на ФК ЦСКА 1948 в интервю за колегите от „Спортал“.

Здравей, Георги! Чувства ли се, че наближава пролетния полусезон, който се очертава да е доста тежък?

– Настъпва краят на нашия лагер в Турция. Започнахме да освежаваме отбора. Остават ни няколко контроли, в които трябва да се представим максимално добре, за да сме готови на 100% за първенството, защото ни очакват тежки срещи. Всички отбори се подсилват, играят сериозни контроли и ще станат хубави мачове, според мен. 

Имате нов треньор. Напасвате ли се към неговия начин на работа? Как виждаш отбора? 

– Тук не се случва за пръв път да има нов треньор, но Тодор Янчев е млад и амбициозен, което се вижда още от първия ден. Изключително любезен е и се опитва да разговаря с всеки футболист, което помага допълнително на тима да се приспособим ние към него и той към нас. Мисля, че нещата се получават добре. Дай боже за бъдеще да показваме още по-добри игри и по-добри резултати под негово ръководство. 

Каза, че Тодор Янчев е любезен. Известно е, че е възпитан човек – обяснява, изслушва, изчаква…Футболистите как се нагаждат към този начин на работа? Когато треньорът не ги стяга, може и да не се отрази много добре на отбора. 

– Досега не мисля, че е имало проблем от някой към него и никой не е показал лошо отношение към треньора. Той си знае и преценява как да се държи с всеки един поотделно, защото ни е старши треньор, но досега сме видяли само добро от него, което е много положително. 

ФК ЦСКА 1948 е сочен като един от фаворитите за челните места и Европа, но предстои сериозна борба с Левски, а защо не и с Лудогорец и ЦСКА. Как виждаш битката между тези четири най-силни клуба в България към момента?

– Виждате, че през изминалия полусезон се представихме силно срещу всички отбори. Нито един не успя да ни надиграе категорично. Имахме и по-слаби мачове, но с оглед нашето представяне и селекцията, която направихме през зимата, е нормално. Трябва да са такива амбициите. Ще е тежко, няма лесни мачове. Някои нямат точки, но направиха добра селекция и срещу тях също ще е трудно. Няма лесни мачове в българското първенство. Като гледам се очертава времето да е лошо и терените да не са в добро състояние. Силите се изравняват. Зависи кой влезе по-подготвен в мача. 

Вие сте отборът, който през последните две-три години е взел най-много точки от Лудогорец. Мислиш ли, че може да постигнете нещо повече, въпреки че изоставате от върха? Да се намесите дори в борбата за титлата?

– Няма как да кажа дали може или не може, защото разликата не е малка, но ще се борим да постигнем максимално добри резултати с оглед конкуренцията. Всеки дърпа другите все по-нагоре. Така се създава качество. Да се надяваме, че ще се представим на максимално добро ниво, а накрая ще смятаме математиката и ще видим къде ще сме.

Конкуренцията за крилата става сериозна – Ради Кирилов, Карагарен, ти, Педриньо. Кои ще играят?

– Който се представя най-добре в контролите и мачовете след това. Старши треньорът няма да остави футболиста в по-добра спортна форма на резервната скамейка. Борим се, никой няма гарантирано място, но това е нормално – в големите отбори е така. Има много класни футболисти и трябва да играеш максимално добре, за да получаваш още повече шансове.

Получи повиквателни за националния отбор, игра в част от мачовете. Как виждаш тима и по-конкретно срещата със Северна Македония, когато се хвърлихте за честта на България. Можеш ли да ни разкажеш нещо повече?

– Това е сбъдната мечта за мен да бъда част от националния отбор. Благодаря на селекционера Младен Кръстаич и целия му щаб, че ми гласуваха доверие и в двата лагера. Колкото до мача с Македония, атмосферата ни даде една идея повече мотивация. Не, че ни липсваше, защото знаем, че когато излизаш за България, винаги си на 100%, даже на 120. Тази обстановка ни даде 150%. През целия мач всички момчета, които играха повече време, се раздадоха на макс, показаха добро лице и борбен дух. Мачът беше тежък, защото Македония е добър отбор. Отделно и публиката им даваше допълнителна увереност, защото бяха доста хора и постоянно освиркваха. Но ние показахме самочувствие и мъжество. Затова победихме.

Какво си говорихте на терена с колегите ви от Северна Македония? Предполагам, че напрежението е било по-малко или се лъжа, защото в началото си изкараха червен картон?

– Не мисля, че напрежението беше по-малко. Имаше доста искри и псувни – неприятни думи, но това е най-нормалното нещо, всеки иска да побеждава и да защитава страната си. Разбирам защо така са се държали от тяхна гледна точка, все пак губеха на техния стадион и пред толкова хора. Ние излязохме и си свършихме работата. Особено след мача атмосферата беше невероятна.

Докъде може да стигне този млад национален отбор на България?

– Атмосферата и тренировъчният процес бяха страхотни на двата изминали лагера. Резултатите бяха добри. Да се надяваме, че в бъдеще ще продължаваме по същия начин. Дай боже да съм част от националния отбор и в следващите лагери. Разполагаме с много качествени момчета, които са на добра възраст. Има и по-опитни, които помагат – като Антон Недялков, Кирил Десподов, Спас Делев също беше на последния лагер и много помагаше на отбора. Дано нещата се развият по-добре занапред.

Защо нашите млади футболисти не се котират в Европа и кога ще имаме играчи в силни европейски отбори? Стремиш ли се от ФК ЦСКА 1948 да отидеш в Италия, Германия?

– Да, това е целта на всеки един от по-младите – да отидат в едно от големите първенства или поне да излязат в “белите” футболни държави на Европа. Смея да твърдя, че съвсем скоро ще има доста български футболисти, които ще играят в големи първенства, защото виждам, че има много качество и талант, които идват отдолу. Само трябва да се работи много, защото виждате, че в Европа се работи постоянно. На физическо и тактическо ниво са над нас. И това ни пречи да се адаптираме по-бързо към този стил на игра и условията. Както знаете, в големите отбори никой не чака. Трябва да си готов. Все пак се предполага, че се плащат големи пари за теб и се очаква да си готов да играеш на високо ниво.

Имаше оферти, защо не отиде? Преди време вашият спонсор каза, че струваш 5 млн. евро – четири милиона, защото си добър футболист, и един – защото си красив…

– Това беше в кръга на шегата. Да, през лятото имаше няколко оферти за мен, но не удовлетвориха ръководството и все още съм футболист на ФК ЦСКА 1948. Дай боже да дойдат още оферти и ръководството ги приеме. Защото имам амбициите да играя и в евротурнирите, и в по-голям отбор.

Бил си 2,5 години в Испания. Разкажи как протича подготовката там, защото те развиват много добре млади футболисти.

– Работата в Испания не е толкова концентрирана във физическото състояние. Всичко е свързано с топка – движението на топката и футболистите. Затова идва и прословутото тики-така на Барселона и Пеп Гуардиола, но повечето отбори гледат да го практикуват. Вижда се в евротурнирите, че повечето испански отбори обичат да притежават топката. Техните футболисти са по-фини, класни, добре технически. Бих казал, че това е основната разлика с другите. А и са много голяма страна. Имат избор и много деца. Отсяват ги и остават най-добрите.

Да се върнем към твоя отбор. Извърши се треньорска рокада, въпреки че играехте силно. Как се работи с Любослав Пенев?

– Работи се много добре. Той е голям и доказан специалист. Не знам каква е точната ситуация за неговото напускане. Това е в миналото, имаме нов старши треньор и трябва да се концентрираме върху неговата работа. С Любослав Пенев направихме добри мачове и полусезон. Имаше някои спадове – и в отбора, и при мен. Но това е нормално. Нормално е един футболист да влиза понякога от резервната скамейка. На мен ми се налагаше, но това ми е част от работата. Влизам, за да помогна на отбора с нова свежест и с тези неща, които мога. В някои мачове се получи.

В заключение – кой от останалите фаворити ще завърши след вас в крайното класиране? Може би Левски?

– Не обичам да давам такива прогнози, защото винаги греша. Надявам се да се класираме възможно най-високо и да практикуваме добър футбол за окото, за хората, които ни гледат, за нашите фенове, защото това е най-важно. Футболът е игра за забавление, трябва да радва хората.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ