В ЦСКА трансформират тръпненето в треперене

7 Dni Sport28.01.2023
ЦСКА - Гурник Забже, Маурисио Гарсес

ЦСКА демонстрира прекалено невзрачен футбол в контролните мачове от подготовката си и е напълно сигурно, че дори най- големите оптимисти сред червените фенове вече не тръпнат за пролетните мачове, а започват силно да треперят. Защото целият позитивен фон около червения клуб може да са замени с обратното настроение още след първите два официални двубоя. И всичките блянове за първа титла от 15 години насам ще се изпарят скоропостижно без водача във временното класиране да постави хегемонията под очаквания натиск.

Резултатите от контролните срещи нямат никакво значение и това е неоспорим факт. Самата игра също може да бъде неглижирана. Но съществуват точни индикации, които не могат да бъдат игнорирани. Един стойностен отбор без значение от резултата, трябва да покаже своите достойнства. В отделни периоди, с повишаване на темпото, с матиращи противника комбинации. Лошото за ЦСКА е, че няма никакъв живец, а обезпокоителна монотонност. Както и през цялата есен, най-константния и полезен футболист е Тибо Вион. Само той държи едно и също ниво, но ще е притеснително точно французинът, който по принцип е с подкрепящи функции, да е лидер на отбора.

Много обезпокоителни, индивидуални сигнали пристигат на талази от Турция. Очакванията към новото попълнение Тобиас Хайнц са огромни, а той e играл едва около 80 минути в четирите контроли до момента. Стана долу-горе ясно, че Саша Илич избистря състава и срещу Астана играха поне 8 или 9 от тези, които ще започнат в титулярите срещу Берое в Стара Загора. И Тобиас Хайнц не е ясно с какви функции точно ще бъде. Този футболист струва пари и не върви като Гарсес и Морено да се разиграе чак след половин година престой в клуба.

Срещата с Астана беше много интересна, защото на практика беше като мач с Левски. Треньорът на казахстанците Гриша Бабаян е ученик на Станимир Стоилов и се видя отчетливо почеркът на българския специалист. И в играта на Астана всички футболни елементи бяха подчертани отчетливо. Не случайно удариха две греди и няколко пъти изведоха свой човек сам срещу Бусато. В същото време отсрещната страна се отчете само с два удара на Вион от дистанция и куриозната ситуация при която вятърът за малко да добута топката в мрежата на Астана след изритване на Бусато. И естествено точно вятърът може да бъде обвинен за всички неудачи на ЦСКА на терена. Може би ако ЦСКА бяха играли като Астана полученото 0:0 щеше да звучи мажорно, а не минорно.

В близкото минало имаше случай на треньор на ЦСКА, който бе уволнен точно след негативни впечатления от подготовка. Това няма как да се случи сега, но пък и Саша Илич трябва да си дава сметка, че не е свещена крава. И че кредитът на доверие, който получи в изобилие е временен и се дължи на добрите резултати през октомври и ноември. Но ако кривата на резултатите тръгне надолу, милост няма да има дори към него. Илич трябва да си даде сметка, че самокритиката и реализмът са прекрасни неща, но те не печелят победи – ЦСКА не се представи добре в четирите мача, а те бяха много показателни, защото Астана, ЛАСК и Хирошима бяха отбори от висока класа. Доста по-висока от тази на повечето противници на ЦСКА в първенството на България. Но остана твърдото впечатление, че червеният отбор не успя достатъчно добре да отговори равностойно на класата на противника. Не успяха да го докарат дори на емоция, прекалено делнично с работно настроение го караха. И определено превърнаха тръпненето на феновете си в треперене.

Автор: Жаклин Михайлов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ