Българските клубове за на 12 млн. евро печалба от трансфери в чужбина

7 Dni Sport27.01.2023
ЦСКА - Арда Кърджали, Жорди Кайседо

Еfbet Лига е на плюс от търговията си с клубове в чужбина, става ясно от годишния доклад на ФИФА. Отборите ни купили играчи от странство за 14 млн. евро, а са продали за 25,9 млн. евро, което означава печалба в размер на 11,9 млн. евро.

Най-големи изходящи трансфери са на ЦСКА и Лудогорец, които продадоха съответно Жорди Кайседо и Алекс Сантана за по 2,5 млн. евро. Ако съпоставим ситуацията с държави от региона, то има и такива, които продават по-зле от efbet Лига – Словения е изтъргувала футболисти за 12,5 млн. евро, Унгария за 16,4 млн. евро, а Словакия за 12,1 млн. евро.

Има и такива обаче, които се представят доста по-добре от нашата лига – чехите са прибрали 58,9 млн. евро от чужди клубове, хърватите са взели 45,2 млн. евро, а поляците са на плюс от 47,3 млн. евро. Сърбите, които експортират играчи основно от Партизан и Цървена звезда, са изкарали 30,8 млн. евро.

Отборите ни пък са дали за играчи от странство 14 милиона евро. Унгарските клубове са се изръсили малко повече – 14,5 млн. евро. Хърватите и сърбите обаче са платили по-малко от efbet Лига, съответно 12,8 млн. и 10,8 млн. евро. Далеч зад нашите отбори са словенците с 4,2 млн. евро и словаците с едва 1,6 млн. евро за чуждестранни играчи.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ