Никола Цолов сред претендентите за място във Формула 1

7 Dni Sport23.01.2023
Никола Цолов,

Официалният сайт на Формула 1 направи селекция на най-вълнуващите и прогресиращи млади таланти, поели към световния шампионат. И в нея намери място българският пилот Никола Цолов, който през 2022 година спечели титлата в испанската Формула 4, а през новия сезон ще се състезава във Формула 3.

Авторите на селекцията не указват точните критерии, по които са подбрани пилотите, но те са подредени по възраст и по това колко близко до Формула 1 е шампионатът, в който се състезават или ще се състезават през новия сезон. Така че е логично списъкът да започва с пилоти от Формула 2, при това вече натрупали опит зад гърба си като Аюми Иваса (22 години) и Енцо Фитипалди (21 години).

Никола Цолов е представен втори в групата на 16-годишните, като е посочен и прякорът му „Българския лъв” и са изброени по-важните му успехи от картинга насам: 7-о място в световния шампионат на CIK-ФИА, това, че работи с агенцията на Фернандо Алонсо А14 Мениджмънт и доминацията в испанската Формула 4 през изминалия сезон.

Другият 16-годишен пилот в селекцията е италианецът Андреа Кими Антонели, който част от програмата за млади пилоти на Мерцедес и има зад гърба си две световни титли в картинга, а през 2022 спечели титлите във Формула 4 в Германия и Италия.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ