Радо Янков е четвърти в света! Но България трябва да знае какво му се случи в Банско днес

7 Dni Sport22.01.2023
14

Радослав Янков избухна пред родна публика в Банско, като зае четвъртото място при мъжете в паралелния слалом в кръга от световната купа по сноуборд. След като бе седми в квалификацията, той елиминира Санхо Ли (Корея) с 3 десети, след това бе със същата разлика по-бърз от италианеца Даниеле Багоца.

Радо бе спрян от австриеца Арвид Онер на 1/2-финал, след което бе изпреварен и от Щефан Баумайстер (Германия) в малкия финал. Онер остана втори, след като загуби финала от италианеца Маурицио Бормолини (Италия).

“Този финал е много специален за мен. Последните три сезона изпитвах доста болка, но се радвам, че успях да преодолея трудностите и да се върна сред най-добрите”, сподели най-добрият ни сноубордист, който има в кариерата си голям кристален глобус. На задната част на каската му вече е името на дъщеричката му Дария, която го стимулира да се върне в световния елит.

“Тук и керемидите ми помагат. Радвам се, че можах да зарадвам тези, които бяха на трибуните”, допълни Радо.

“Беше много трудно, защото едно тяло може да поеме само до определен предел болката. Стана ми ясно, че мога да се боря, след квалификацията. За първи път този сезон направих две добри спускания, което ми даде самочувствие”, допълни той. Дъщеричката му го е гледала по телевизията в компанията на майка си.

Радо лети направо за Канада днес, където са следващите два паралелни гигантски слалома за световната купа.

“След това ще имам повече време за тренировки и подготовка за световното”, допълни той.

Първенството тази година е в Грузия и повечето състезатели въобще не познават трасетата. Имаше едно състезания миналия сезон, но бе след олимпиадата и повечето от тях предпочетоха да почиват.

“Това класиране ми дава огромно самочувствие. Искам още утре да стартирам”, пошегува се Радослав. С успеха си той се върна в първа група на ранглистата, което означава, че ще може да си тегли номер за състезанието.

“Винаги е било удоволствие да се състезавам в Банско. Защото тук всичко е страхотно. Има много хора по трибуните. За нашия спорт е невероятно. Браво на Радо, всички очаквахме това от него”, заяви победителят Маурицио Бормолини, който излезе начело и за световната купа. Той кара в Банско със счупен малък пръст на ръката . Пострадал на последния старт от световната купа преди Банско.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ