Стойчо Младенов: Баста, време е да кажа истината за ЦСКА и Гриша Ганчев

7 Dni Sport20.01.2023
ФК ЦСКА 1948, Стойчо Младенов

Оперативният директор на ФК ЦСКА 1948 Стойчо Младенов застана пред камерата колегите от „Спортал“, където коментира любопитни за спортната общественост теми. Екзекутора на Ливърпул засипа с похвали новия наставник на “червените” Тодор Янчев и посочи причините, поради които сложи край на треньорската си кариера. Стойчо Младенов допълни, че е горд с действията, поведението си и своите успехи, заявявайки категорично, че никой в нищо не може да го обвини, защото е дал всичко от себе си за ЦСКА и продължава да го прави. Също така той е на мнение, че има осъществим начин “армейците” отново да играят четвъртфинали и полуфинали в Европа, посочвайки какъв е той.

Г-н Младенов, следите изкъсо подготовката. Как минава тя? Всичко наред ли е?

– Като условия сме много доволни от хотела, базата и терените, които са в отлично състояние. Това, което старши треньорът е запланувал в подготвителния период, се изпълнява на 100 %. Единствено контролата с Партизан пропадна, но се коригира. Намерихме бързо противник, така че всичко е в рамките на нормалното. 

Как се справя Тодор Янчев в първия му доста сериозен тест? 

– Убеден съм, че ще се справи с поставените цели и ще постигне това, което сме запланували. Изключително сме доволни от първия полусезон и от екипа, който работеше. Резултатите и играта бяха на нужното ниво. Разбира се хората, които сме тук, сме събрани с характери на победители и желаем все повече и повече. Така че може и по-добре. Към това се стремим. Привлякоха се състезатели, които ще увеличат конкуренцията. След като я има, неминуемо и качеството ще се подобри, поне това очаквам. Тошко Янчев имаше кратък период в Царско село, но сега започва кариерата му като треньор и аз съм убеден, че ще бъде успешен, защото като човешки качества е изключително достоен и честен. Второ – като футболист направи голяма кариера. Трето – имаше възможност да попие най-доброто от всички треньори, през които е минал. Времето, през което работи с мен, съм изключително доволен не само в работата, но и от съветите, които ми е давал. Убеден съм, че има нужните качества и талант, които трябва да развива като старши треньор. 

Имаме отличен отбор, който в това отношение ще помогне да постигнем целите си. Всичко върви в положителна посока. 

Каква е целта максимум?

– Тук хората сме максималисти и търсим все повече и повече. Това трето място, имаме шанс за купата – ще трябва да се възползваме максимално. Ще играем на два фронта. Като игрови потенциал на състезателите всичко това е постижимо. 

Колко от отборите в efbet Лига са по-силни като потенциал от вас?

– След като има клубове преди нас, значи са се представили по-добре. Били са по-силни. Продължават да бъдат по-силни, но ние бързо ги настигаме във всякакво естество. Като условия и качество на игра не отстъпваме. Първия полусезон не отстъпвахме, надявам се и сега да не отстъпваме. Конкуренцията, която прибавихме, ще донесе по-добри игри. 

Хората казват, че реално вие сте старши треньорът на отбора. Какво ще им отговорите? Как Тодор Янчев ще коригира това? 

– Да говорят каквото си искат, изобщо не ме интересува. Гледам си моята работа. В нашия клуб всеки отговаря за поста, на който се намира и за работата, която трябва да върши. Тук няма вмешателство, никой никого не прескача. Всеки има определена задача в своята сфера и си върши работата. 

Оттук нататък Тошко Янчев поема един жезъл, с който трябва да се справи, да го държи здраво в ръцете си. Ако разчита на мен или който и да било друг, няма как да стане. Така че той много добре знае, беше с мен 5-6 години, много добре знае каква отговорност носи. И затова се спряхме на него. Той има всички качества. Убедени сме, че ще се справи. Като напрежение, характер, човешки качества, спортно-технически. Знанията, които притежава, идеите, които има – ако ги осъществи, а аз съм убеден, че ще ги осъществи, защото имаме много добри футболисти, пред Тошко Янчев предстоят добри моменти.

Като казахте напрежение Тошко Янчев е голяма легенда на ЦСКА. Знаете за напрежението между двете ЦСКА. Това ще му се отрази ли по някакъв начин? 

– Умните хора разбират и знаят, че това е нашата професия. И ние трябва да работим – независимо къде. Така че Тошко Янчев е напълно наясно къде попада. Мисля и съм убеден, че това нещо изобщо не му влияе. Напротив. Ще се възползва максимално от условията и възможността да работи с много добри футболисти. При условия, които много малко клубове могат да предоставят. Трябва и ще се възползва максимално. 

Вие какъв съвет бихте му дали?

– Не съм от хората, които дават съвети. Ето – казвам ви го. В края на краищата всеки си носи съдбата със себе си. Решенията той трябва да си ги взима и до този момент си ги взима във всяко едно отношение. 

Включително и за новите попълнения? 

– Абсолютно за всичко. 

Собственикът пита ли ви за новите попълнения, защото на други места не се питат много-много треньорите? 

– Коментираме. Тук се работи по следния начин. Треньорът иска състезатели на определен пост, предлагат му се и той си решава кой да бъде. Напълно професионално. Всеки един е ангажиран с работата, която върши, има една съпричастност и колектив, който работи здраво, за да постигнем целите си. Ако тази година успеем да се класираме за Лигата на конференциите, това ще бъде голям успех. Всичко останало ще бъде неуспех – така бих го определил. Защото всички предпоставки водят до там. 

В предишно интервю за нас казахте, че трябва обединение, но ако се класирате и вие, и другото ЦСКА за евротурнирите, не става ли по-сложно?

– Каквото е имало – казали сме го. Оттук нататък повече няма да коментирам тази тема. Който иска – е разбрал, който не иска – не е разбрал. Божа работа. Всеки се бори да постигне целите си. Така е в спорта. Не може да бъркаме спорта с политиката или политиката да се меси в спорта. Това са моите виждания и се надявам така да бъде. 

Простихте ли на хората, които ви нараниха?

– Аз съм душа човек. Никога не тая лошото в себе си. Напротив. Винаги съм бил положителен, открит. Никога не съм таял нещо негативно в себе си. Напротив – оттук влиза, оттам излиза негативното (б.а. посочва дясното и лявото ухо). Задържам положителната емоция, всичко хубаво остава в моето съзнание. Отрицателното се стремя да го премахна.

Доволен ли сте от работата си на директор. Кое е по-трудно – да си директор или старши треньор? 

– Честно казано ми беше много трудна тази длъжност, защото през цялото време, докато бях играч, се готвех за треньор. Много дълго бях треньор. Да, можеше и по-дълго да бъда. Имах възможност да работя в друг клуб. Взех решение, защото бях много засегнат и обиден. Стигнах до убеждението, че в България в много малко клубове се работи професионално. И във всеки един друг клуб треньорите страдат не по-малко, отколкото аз страдах. Затова взех това решение – баста, да приключа с професията треньор. Да се успокоя, защото съм вече на години. Семейството ми има нужда от мен, както и аз от семейството. Сега съм по-близо до тях, защото 90% от кариерата ми мина в чужбина. Пропуснах раждането на синовете си, пропуснах раждането и на внучките, а това са моменти, които никой не трябва да ги изпуска. Те минаха край мен. Това са много важни моменти в живота на един човек. 

Пропуснахте ги, но в името на ЦСКА.

– Така е. Не само в името на ЦСКА, но и в името на футбола. Но най-много в името на ЦСКА. Дадох всичко от себе си за ЦСКА и продължавам да го правя. Никой не може да ме обвини в нищо, защото тръгнах срещу всекиго и срещу всички в името на ЦСКА, да защитавам ЦСКА. Никой не го е направил повече от мен – никой.

Повече ви взе или повече ви даде ЦСКА? 

– Не правя сметки. Какво съм дал, какво съм взел – не правя сметки. Съвестта ми е чиста. С цената на всичко съм защитавал ЦСКА. Скачал съм срещу всички. Така че никой в нищо не може да ме обвини. Съвестта ми е чиста. Горд съм от действията си, горд съм от поведението си, от успехите на терена. 

Вие казвате, че не сте предали ЦСКА, а ЦСКА предавал ли ви е някога?

– Не, не мога да кажа. ЦСКА никога не може да предаде който и да било. Винаги съм казвал: който мине през ЦСКА, остава белязан за цял живот. Въпреки че някои хора се постараха, много се постараха да унищожат и името, и марката “ЦСКА”. 

Да завършим по-оптимистично. Ще успее ли ЦСКА не само да се възстанови, но и да направи този голям скок, който всички искат? Да отиде в Европа и там да е фактор, както бяхте вие едно време?

– Ако осъществим всичко това, за което сме говорили публично, ако съберем повече богати хора с възможности – е осъществимо. Четвъртфинал, полуфинал. Това нещо е осъществимо. 

Богатите хора не са толкова много. Веднага ще започнат интерпретации, че този може, а онзи – не. А и богатите не работят заедно. 

– Нека не влизаме в подробности. Тук имаме работа, която трябва да свършим и предпочитаме да се концентрираме върху тази работа, която да ни донесе големи успехи.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ