Асен Чандъров в Левски: втори дубъл – камера, екшън, снимаме

7 Dni Sport13.01.2023
Иво Ивков, Асен Чандъров

В началото на седмицата Левски представи третото си ново попълнение. 24-годишният халф Асен Чандъров подписа договор за година и половина и при втория си престой на „Герена“ ще се опита да се докаже със синия екип.

Той е роден на 13 ноември 1998 година в София. Юноша е на Левски, а първия си професионален договор подписва със Септември София през лятото на 2015 година. Изиграва 8 мача и вкарва 2 гола за тима. През 2016 година е преотстъпен на Пирин Разлог, записвайки 12 двубоя, в които реализира три попадения и Ботев Пловдив – 5 срещи. Зазръща се в Септември София, с чийто екип изиграва 66 мача и вкарва 8 гола. През лятото на 2019 година е преотстъпен на Левски, но не успява да се наложи и е на терена в само четири мача във всички турнири. В средата на 2020 година преминава в румънския Академика Клинчени, където изиграва 35 мача и вкарва три гола. В началото 2022 година се завръща в Септември София, записвайки 15 двубоя и вкарва две попадения.

Асен Чандъров има 5 мача за младежкия, 7 срещи и 2 гола за юношеския национален отбор до 19 г., както и седем двубоя за юношеския национален отбор до 17 г.

„Очаквам по-добри неща този път, повече успехи с отбора, повече игрови минути и да успея да се наложа. Не помня даже колко мача съм изиграл миналия път. Амбициран съм. Готов съм да се боря с конкуренцията. В Левски има много качествени футболисти особено в средата на терена. Имах няколко оферти, но избрах тази“, заяви Чандъров преди да се присъедини към лагера на сините в Дубай. А оттам треньорът Станимир Стоилов каза: „Неговата аклиматизация в отбора ще е по-лесна, защото е юноша на клуба и вече има един престой в мъжкия отбор. Има безспорните качества да се впише в нашия отбор. С играта си трябва да покаже и защити името и авторитета си.“

Именно Мъри Стоилов е една от причините халфът да се спре на офертата на Левски и да направи всичко възможно, за да се докаже при втория си престой на „Герена“. На всички е ясно, че преминаване в друг клуб или оставане в Септември София, щеше да бъде нормален избор, където синът на собственика

да тренира

и играе на

спокойстиве.

Но не така стоят нещата при Асен Чандъров и 24-годишният играч иска да докаже, че неслучайно през 2019 година бе взет на стадион „Георги Аспарухов“ от тогавашия наставник Петър Хубчев. Настоящият треньор на сините също харесва играчите с качествата и физиката на полузащитника. С тези думи могат да бъдат описани Андриан Краев и Илиян Стефанов, които разгърнаха потенциала си под ръководството на Стоилов.

За представянето по терените в България се знае всичко за Чандъров, но има любопитни моменти от престоят му в румънския Академика Клинчени. През лятото на 2020 година халфът преминава в клуба заедно с нападателя Цветелин Чунчуков. Двамата помагат на тима да оцелее в местната Лига 1, но след това си тръгват от отбора заради лошото финансово състояние на клуба. За Академика Асен Чандъров има 35 двубоя, в които вкарва три попадения, но едно от тях ще остане в спомените на феновете на тима. През март 2021 година Академика спечели зрелищно с 4:3 домакинството си на Ботошани от 8-ия кръг на румънската Лига 1. Гостите започнаха много добре и вкараха два гола в първия четвърт час игра. Флорин Аким си вкара автогол, а Ервен Онженда покачи на 2:0. В 22-рата минута Асен Чандъров намали изоставането на Академика. Халфът напредна в половината на противника и след като навлезе в наказателното поле елегантно копна топката над излезлия вратар и реализира. След почивката домакините

правят пълен обрат

и стигат до успеха.

Чандъров заяви: „Искам още и още“, но по-късно нещата не тръгват в положителна насока и халфът се завърна в България, където помогна на Септември София да завоюва първото място във Втора лига и да се завърне в елита. Добрите му игри през есента не останаха незабелязани и Левски веднага реагира в началото на годината и привлече капитана на тима.

Интересното е, че Асен Чандъров ще добави един елемент, който бе голям проблем на сините през първия полусезон – дузпите. До момента в кариерата си халфът е отбелязал 22 гола, като седем от тях са от бялата точка. 24-годишният футболист не се плаши да се нагърби с тази отговорност и на „Герена“ могат да са спокойни, че зад топката вече ще застава хладнокръвен изпълнител. Друг голям плюс е, че полузащитникът притежава и усет за игра с глава. Нещото, за което Станимир Стоилов постоянно наблягаше, че Левски не се възползва достатъчно от статичните положения. Сега предстои да видим дали вторият дубъл между Асен Чандъров и Левски ще се окаже качествен и няма да има нужда да се заснема отново или да бъде набързо изтрит.

Автор: Мартин Владимиров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ