Кристиан Димитров е готов, да направи рестарт

7 Dni Sport06.01.2023
Кристиан Димитров,

В навечерието на Нова година Левски представи второто си зимно попълнение – централния защитник Кристиан Димитров.

Бранителят дойде като свободен агент, след като преди дни се бе разделил по взаимно съгласие с Хайдук Сплит. 25-годишният футболист, роден на 27 февруари 1997 година в Пловдив, иска да възроди кариерата си и се надява да тръгне по стъпките на Георги Миланов и Филип Кръстев, които също имаха трудни периоди в чужбина, преди да дойдат на „Герена“. Бившият футболист на Ботев Пловдив бе искан в Берое от Николай Киров. Именно под ръководството на Белия защитникът изигра най-успешните си сезони в кариерата си до момента, но предпочете да работи със Станимир Стоилов. Мъри, известен с това, че изкарва максимума от своите футболисти, ще се нагърби със задачата да го изведе на следващото ниво. „Кристиан дълго време не е тренирал, така че сега е моментът да потренира и да започне да играе, за да достигне нивото, което той може. Смятам, че има голям потенциал, който все още не е разкрил. Това, разбира се, ще зависи от отбора, от нас, треньорите, той докъде ще стигне. Важна е амбицията“, каза треньорът на Левски преди дни. Предстои да видим дали това ще се случи.

Но да проследим стъпките на Димитров в професионалния му път. Бранителят преминава през школите на пловдивските Локомотив и Ботев. С канарчетата прави и официалния си дебют в българския елит. С жълто-черните печели Купата на България през 2017 година, като има основна роля за класирането на финала. На 24 април същата година Ботев гостува на „Армията“ в полуфинал-реванш, след като е спечелил с 3:2 като домакин. В София жълто-черните изостават със същия резултат до 88-ата минута, при това с двама души по-малко на терена. След центриране от корнер

пред сектор Г той се
извисява и бележи с глава

за 3:3 и канарчетата елиминират ЦСКА. Добър знак за феновете на Левски.

Дебютният гол на Кристиан Димитров в елита пък е на 27 май 2016 година, когато Ботев Пловдив побеждава у дома с 2:1 Лудогорец. Защитникът има попадение и срещу Левски на „Герена“ при равенството 1:1 и показва, че може да бележи на големите тимове. Нещото, което убягва до момента на бранителите на сините Ноа Сонко Сундберг и Хосе Кордоба. Именно при продажба на един от тях Димитров ще заеме неговата позиция в сърцето на защитата на столичани.
Но нека се върнем към биографичните данни на българския защитник. Кристиан Димитров дебютира за националния отбор на България на 7 юни 2019 година в европейската квалификация с Чехия в Прага. Записва 14 мача и 1 гол с екипа на лъвовете. Има 3 мача за младежкия и 6 мача за юношеския национален отбор до 19 г.
В началото на 2021 година той преминава в хърватския гранд Хайдук Сплит, където изиграва 40 мача и вкарва 3 гола, но не успява да се аклиматизира добре и появите му на терена са епизодични. Преди трансфера за него се изказва много ласкаво бившият защитник на Левски Игор Томашич. „В България съм от почти две години. Гледах Ботев Пловдив доста пъти. Димитров е висок, добър в играта с глава, физически силен. Той може да играе много силно във въздуха“, коментира той в интервю за dalmatinskiportal.hr. Но не така потръгват нещата след това, като Димитров е преследван и от контузии и медиите в страната пишат: „Представител на България, която обаче не е това, което беше при Христо Стоичков, Красимир Балъков и Трифон Иванов. Да, мислехме, че в Хайдук ще играе новият Трифон Иванов, макар и с фамилия Димитров, но той се оказа прекалено бавен. Харесва ни инерцията му, но с течение на времето недостатъците му излязоха на преден план. Хайдук плати за него около 400 000 евро на Ботев и има договор до 2023 година. Той дойде на мястото на Александър Сваток и трябваше да го замени достойно. Трябваше, но…“, написа през 2021 година Svobodnadalmacija. Дори бившият треньор на Лудогорец

Дамбраускас не даде шанс на Димитров

който бе твърда резерва при него през горе споменатата година. Литовският специалист записа 23 победи, 8 равенства и 7 загуби като наставник на Хайдук. С него тимът спечели Купата на Хърватска, а българският бранител бе пратен под наем в началото на 2022 година на румънския ЧФР Клуж, с чийто екип изиграва 1 мач и вкарва 1 гол. Това се случва в последния кръг, когато тимът му губи с 1:3 от ФКС, но много преди това е осигурил титлата си. Така става шампион на Румъния, а малко по-късно след завръщането си в Сплит и носител на Купата на Хърватска. Любопитното е, че двата триумфа Кристиан пише на звездата на Хайдук Марко Ливая: „Сега се връщам в тима, за да спечеля още един трофей.“
След трудните 12 месеца сега е момент за рестарт. Може би Димитров си задава въпроса дали е направил грешните избори преди време, но това може да са грешки на младостта. Левски искаше на два пъти защитника през 2019 година, когато тимът бе воден от Петър Хубчев, но бранителят първо остана верен на Ботев Пловдив, а след това предпочете да премине в Хайдук Сплит. Сега е време за „трети път за щастие“ и близкото бъдеще може да се окаже точният момент за съвместната работа между Кристиан Димитров и Левски.

Автор: Мартин Владимиров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ