ЦСКА е господар на корнерите, Левски шутира най-често, а в Лудогорец си подават най-много

7 Dni Sport29.12.2022
Лудогорец - ЦСКА, Станислав Шопов

Изминаха 18 кръга от старта на първенството в efbet Лига. Реално приключиха есенните мачове от шампионата, който се намира във второто завъртане на редовния сезон.

Dsport ви представя някои интересни отборни статистики, които определено будят любопитство.

Те са предоставени от една от най-голямата платформа за футболна статистика и анализи InStat, която се използва от редица футболни клубове в цял свят.

На всички е ясно, че ЦСКА е абсолютният лидер когато става въпрос за изпълнение и голове от ъглов удар. Левски пък отправя най-много шутове към вратата, а шампионът Лудогорец си подава най-много и най-точно.

Ето интересна статистика, която може и да ви изненада.

Головете

Внимавайте с Локомотив Пловдив, ЦСКА и ЦСКА 1948 през второто полувреме. Именно в този период от мача трите отбора вкарват по-голяма част от своите голове. При ЦСКА и ЦСКА 1948 през второто полувреме са вкарани 68% от головете. При Локомотив Пловдив този процент е 73.

Повече голове през първата част вкарват Ботев Враца – 73%, Пирин – 62% и Локомотив София – 57%.

Лудогорец е вкарал 46 гола от началото на сезона, като най-често шампионите бележат между 75 и 90-ата минута.

Атаките

Левски е отборът, който прави най-много атаки в своите мачове. „Сините“ атакуват средно 104 пъти на мач, като футболистите на Станимир Стоилов са единствения клуб, който минава квотата от 100 атаки. Втори е Черно море с 90 атаки средно на мач, а шампионът Лудогорец прави 89 атаки. В дъното на класацията са тимовете на Хебър със 72 атаки и Спартак Варна със 71 атаки средно на мач.

Статични положения

ЦСКА е абсолютния лидер при головете от статични положения. „Червените“ имат цели 14 от общо 34. ЦСКА е отбелязал 9 пъти от ъглов удар, 4 от дузпа и 1 след пряк свободен удар. Лидерът в класирането е номер 1 когато става дума за ъглови удари, след като вторите в тази класация имат едва 4 гола от корнер.

Спартак Варна и Черно море са най-слаби в този елемент от играта, след като имат едва по 3 гола след статични положения.

Арда е тимът, който допусна най-много при статичните ситуации, като отборът от Кърджали е инкасирал общо 11 гола, като 7 от тях са след ъглови удари.

Пасовете

Очаквано Лудогорец е отборът, който прави най-много пасове средно на мач. Шампионите си подават 530 пъти, като в 86% от случаите са точните пасове. Реално това е и най-високият процент в тази класация. Второто място се дели от ЦСКА 1948 и Левски, които средно си подават по 469 пъти, но „червените“ имат 83% точни пасове, докато „сините“ са с 80%.

Най-малко пасове прави тима на Спартак Варна – 309 с едва 75% точност.

Дължина на пасовете

Спартак Варна играе изключително с дълги подавания, като средната дължина на пасовете е 21,7 метра. Късите пасове са запазена марка за Лудогорец – 18,1 метра средно на мач.

Ударите

Левски стреля най-често към вратата на съперниците. „Сините“ отправят средно по 17,1 удара на мач, от които 31% точни. Втори е Лудогорец с 16,1 удара и 40% точност. Лидерът в класирането ЦСКА е чак на 8-мо място в тази класация със средно 10,3 удара и 45% точност.

На дъното е Хебър с 6,2 удара средно на мач.

Владеене на топката

Шампионът Лудогорец владее топката средно 28:58 минути средно на мач, а втори в тази класация е Левски с 27:37 минути. Трети е ЦСКА 1948 с 27:01 минути. На дъното са Хебър и Спартак Варна, като варненци падат под 20 минути – 19:03 минути средно на мач.

Единоборствата

Когато става дума за въздушни единоборства там господар е тимът на ЦСКА. „Червените“ средно влизат в 43 единоборства във въздуха, от които печелят 56%.

На земята Левски е най-борбен. „Сините“ печелят 54% от единоборствата на земята, като средно на мач влизат в 139 „битки“.

Дузпите

ЦСКА и Локомотив Пловдив показаха най-точен мерник при изпълнението на дузпи. Двата тима получиха по 4 наказателни удари този сезон, като и четирите бяха отбелязани. Също 4 дузпи получиха Ботев Пловдив и Берое. „Канарчетата“ изпуснаха 1, а старозагорци – 2.

Арда и Славия пък са отборите, за които не е отсъдена нито една дузпа. Спартак Варна получи наказателен удар, но не успя да го вкара.

Левски получи 3 дузпи, от които вкара 2, а Лудогорец вкара 2 от 2 до момента.

Засади

Футболистите на Лудогорец и Арда са попадали най-често в засада в мачовете до момента. Това се е случвало средно по 2,5 пъти на мач. Най-рядко това се е случвало с футболисти на Локомотив Пловдив – 0,72 пъти средно на мач.

Ъглови удари

Шампионът Лудогорец стига най-често до изпълнение на ъглов удар в мачовете си от efbet Лига. Разградчани изпълняват средно по 6,8 корнера на мач. На второ място в класацията е Левски с 6,7 корнера, а трети ЦСКА 1948 с 6,2 ъглови удара. На последно място е Хебър с 2,3 корнера на мач.

Нарушения

Отборът на Локомотив София извършва най-много нарушения в мачовете си. Футболистите на Станислав Генчев правят средно по 15 нарушения на мач. На второ място в тази класация е Черно море с 14,5 нарушения, а трети ЦСКА с 14,3.

Най-чисто играят отборите на Спартак Варна, Хебър и Лудогорец, които имат под 12 нарушения средно на мач.

Интересното е, че Ботев Враца е най-фаулирания отбор от началото на сезона, като получава средно по 14,3 нарушения средно на мач, а футболистите на Славия са най-рядко фаулирани.

Картоните

Най-много жълти картони получават отборите на Ботев Пловдив, Пирин и Ботев Враца – средно по 3,2 на мач, а ЦСКА 1948 е рекордьор по червени картони – средно по 0,33 на мач. Най-малко жълти картони получават футболистите на Левски – средно по 2,1 на мач.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ