Разсекретиха доклада: Ботев Враца е в перманентна криза, мисията е поставена на масата

7 Dni Sport27.12.2022
Локомотив София - Ботев Враца, Никола Попов

Ботев Враца е в перманентна криза и това заключение може да се направи не само за есенния полусезон, а за цялата година на отбора. В началото й имаше „Италианска афера“, с която все пак всичко приключи благополучно и тимът със зъби и нокти се спаси от изпадане след бараж срещу Етър, спечелен с 3:2. През лятото настъпиха промени на всички нива – треньорът Дженаро Йецо си събра багажа, а с него и инвеститорите, които му бяха сънародници. Текучеството в отбора бе голямо, дойдоха куп нови играчи, сред които и такива, минали през… друга „Италианска афера“, но в Царско село, който бе закрит. За треньор бе назначен Росен Кирилов, който трябваше да направи така, че врачани този път да не треперят до последния възможен момент за мястото си в групата.

Като потенциал с привлечените много чужденци Ботев уж трябваше да бъде много по-добър. Това обаче не се случи. В началото имаше мачове, които даваха надежди на феновете за по-добро бъдеще. Такова на хоризонта обаче така и не се появи. През сезон 2021/22 тимът стартира много по-силно, отколкото през настоящата кампания. Тогава врачани дръзваха не само да се опълчат, но и взимаха точки от съперници с големи претенции. Сега обаче това не се случи с изключение на домакинския двубой с Ботев Пд, но после се видя, че канарчетата не са това, което бяха и влязоха в страхотна криза.

След 9-ия кръг, белязан от поражение, дошло след обрат от друг закъсал отбор – Пирин в Благоевград (1:2), Росен Кирилов хвърли бялата кърпа. А ръководството прибягна до ход, който вече бе игран в миналото – върна Даниел Моралес, който преди година бе на кормилото на отбора. В началото при бразилеца с български паспорт имаше някакви наченки на стягане на редиците. Но те бързо се изпариха. Играта на тима бе разпокъсана, защитата пропусклива, а напред ако някак си Браян Переа прати топката в противниковата мрежа – добре, иначе врачани никакви ги нямаше. И така ситуацията вместо да се подобри, се влоши. Колкото повече падаха температурите, толкова по-слаба ставаше и играта на Ботев. Допуснати бяха и срамни поражения като 2:5 срещу ЦСКА 1948 в Бистрица в мач, в който тимът бе час с играч повече на терена, и 0:6 от Ботев в Пловдив. Имаше и няколко странни двубоя, в които съставът неизменно получаваше червен картон през първото полувреме – 0:1 от Локо Пд, 0:2 от Левски и 0:4 от Лудогорец – всичките тези срещи бяха във Враца.

Това са и причините тимът от стадион „Христо Ботев“ да зимува на 12-о място в класирането със само 15 спечелени точки от 18 кръга. През 2021/22 врачани отново бяха 12-и, но тогава отборите в елита бяха 14, а сега са 16. През миналата кампания обаче Ботев бе вкарал повече попадения, допуснал по-малко и събрал повече точки – 19. Затова не е и никаква изненада, че врачани отпаднаха от втородивизионен отбор за купата – 0:1 от Витоша в Бистрица.

След подобна есен бе нормално да се стигне до чистка. До момента тя подминава Даниел Моралес, но на част от играчите бе показана вратата. Други отбори ще трябва да си търсят Йохан Валбуена, Алан Миналия, Сантиаго Монтоя и Виктор Василев. Нови засега няма, но с оглед на оскъдния бюджет, едва ли ще видим пристигането на силни играчи. Което означава, че мъките за Ботев Bp няма да спрат и през пролетта. Така мисията „Оцеляване“ става още по-сложна.

Автор: Янаки Димитров/ „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ