Гриша Ганчев: Това, че сме на първо място цяла зима не ме топли много, знам какво са намислили в Разград

7 Dni Sport27.12.2022
ЦСКА - Берое, Гриша Ганчев

Автор: Желю Станков / „Тема спорт“

На финала на годината, когато е време за класации, равносметки, изводи, церемонии, награждавания, балове, анкети и т.н., ние отново надникнахме зад импровизираната завеса на българския футбол и да гадаем кой какво е искал да каже, но така или иначе, поради една или друга причина, не го е казал. Нищо лично към никого от „интервюираните“, светли празници на замесените и на всички останали, които са част от играта.

Борислав Михайлов

Някой ден и ние ще се класираме на световно първенство, за стадионите не се притеснявайте, има достатъчно контейнери по пристанищата и ще измислим що годе нещо, че да не разочароваме хората. Тук алкохолът няма да е забранен като в Катар, а напротив – ще е задължителен, други субстанции също. Ще говоря с Николета Лозанова, дето ми е нещо като снаха, да организира там нейни колежки и приятелки да забавляват хората по стадионите, а и извън стадионите. Видяхте онази хърватска мацка в Катар, всички я снимаха и сега тя като си направи милиони последователи в социалните мрежи, не могат да я стигнат никога. Излишно е да се притеснявате кой ще пее на откриването – Преслава. Мачовете ще са късни, такива от обед няма да има, за да се наспива спокойно Емо Костадинов.

Димитър Бербатов

Ако аз не стана шеф на БФС, дори да направят 128 отбора световното, пак няма да се класираме. Боби Михайлов дори на тепсия да му поднесеш класирането, няма да разбере ден ли е, нощ ли е. Не става така, те действат като комунисти, само че едно време имаше школи, бази, центрове. Всичко ще възстановим, ще съживим футбола. Нашата платформа се базира на иновациите, на технологиите от бъдещето. Сегашното БФС не могат да си ползват таблетите, а повечето чиновници дори да успеят да ги включат, играят на игрички и чакат да стане време да си ходят. Ще правим избори два пъти годишно, ако трябва. Ще обжалваме, ще искаме проверка на подписите, ще сравняваме ДНК материал, ще искаме само електронно гласуване, повече никакви хартиени бюлетини, това да не са парламентарни избори.

Виктор Кашай

Здравейте, скъпи приятели. В началото на моя мандат като председател на съдиите обещах прозрачност. И сега вече всичко е кристално ясно. Всеки знае кой съдия ще му се падне, защото си го е поискал по начин, по който сме регламентирали предварително. Разбира се, не пред вас. Бяхме си се разбрали с хората от Делиормана те да писнат след международен мач, че уж аз съм виновен и не ме харесват. Не директно да ме атакуват, а там чрез техните вестоносци. И паралелно с това аз да не им отговарям, а да им удрям по едно рамо на вътрешната сцена. Смятам, че се справям добре. И всичко си е наред. Само Наско Сираков се опитва да плаши гаргите, че щели да ми изнесат канцеларията. Ама аз си стоя в Унгария, нека изнасят. Други клубчета разни и те пишат декларации, вдигат пушилка, но така е било, така и ще бъде. Шефът вика – прави каквото правиш, но да знаеш, че аз 11-годишното приятелство няма да си развалям.

Венци Стефанов

Пожелавам си за следващата година през кръг да играем с Левски. Тази весела правилна дружинка, дето си мисли, че футболът започва от тях и само си сменят схемите всяка седмица, ще ги хрускаме за закусчица и продължаваме напред. Само се притеснявам Златомир Загорчич да не ми го отмъкнат я от ЦСКА, я от Разград, я от някой сръбски отбор или от репрезентацията, че тогава ше видиме дали яде Асан баница и каква музика изпълнява Хасан Чинчири. Питат ме често да коментирам поредната сватба на Благо Георгиев. Ама той по тялото си има татуирани повече букви, отколкото е прочел в първата си захваната книга. Но щом не е в Славия, не искам да го коментирам. Ако ще търсите под вола теле, по-добре вижте на световното какви обръщалки имаше и колко големи коефициенти излезнаха. Ама трябва да имаш нещо в панталоните, за да го заложиш. То козата си сака пръч, овцата си сака коч, а Боби Михайлов си сака скоч.

Гриша Ганчев

Вече надхвърлих 60-те години и ще гледам по-отвисоко на нещата. Оставил съм дебелия флумастер на сина ми и неговия екип и ще чакам да почне строежа на новия стадион и ще наминавам да наглеждам как вървят нещата. Обаче при нас, като почне, тоест ако почне, ще върви с желязна организация. Вижте в Пловдив какво става, куче влачи рейс. А на ЦСКА стадиона няма да товари данъкоплатците, кеша го вадим аз и партньорите ми и някой друг инвеститор. Държавата много обича да ни поставя в партер, ама нещо забравя, че тия, дето сме били състезатели по борба, умеем да се измъкваме. Много се радвам, че някои от легендите отидоха в Бистрица и там се изпокараха, а част от тях вече и се разотидоха. Сега вече дето имаше една поговорка – от две цесеката, те останаха извън играта. Това, че ше сме на първо място цяла зима, не ме топли много, защото ония в Разград кой знае каква магария ще ни измислят напролет, че накрая пак да си играйкаме.

Саша Илич

Викахте ми Чаша Илич в началото, обаче аз не близвам, а чинно си върша работата. Сега, значи, понеже знам, че ще ме питате, но смятам, че няма да си връщам зимното яке на бай Добри домакина, нито пък след това пролетния анцуг. Сега, наясно съм, че да станем шампиони, това е работа трудна, защото още като подписвах, ми обясниха, че срещу Лудогорец и да играем с 13 човека, те следващите мачове до края ще си ги играят в обичайния състав от 14 човека, плюс двама на ВАР, станаха 16. И през новата година ще бъда сдържан в реакциите и изказванията си, но ако от Разград нещо ме ядосат, тогава ще видят те как се псува цветно и продължително на сръбски.

Стойчо Младенов

Ако съм знаел, че работата на оперативния директор била толкова сладка, щях отдавна да се откъсна от това треньорско напрежение. Ходиш на жребий, коментираш съперника, даваш някое интервю, прибираш се в офиса и хоп – работното време свършило. После чакам следващо предложение за публична изява, където е важно да уточня, че един ден ще има само едно ЦСКА и е крайно време да седнем на една маса и да се обединим. Да сме като юмрук и да тропаме по масата и да всяваме респект към вечния враг, който и той може да се разклони на тире София и 1914, обаче държавата… айде да не си отварям устата, защото то се вижда, защо аз да го казвам. Нас за много по-малко неплатени данъци и други дългове ни сложиха катинара, а галениците докога с перца ще си ги отглеждат. Е как после да има реална конкуренция. Сега и стадион ще си направят сигурно, а ние какво – на „Армията“ вижте какво е. Опа, малко се обърках, исках да кажа за Бистрица. Треньорските промени не искам да ги коментирам, аз в този аспект вече направих бенефис.

Любо Пенев

Който не знае как се работи с Любо Пенев, значи не знае как се работи с Любо Пенев. Е? Разбрахте ли ме? И, айде, ако обичате, микрофоните по-далече. Не ми ги навирайте в устата, трябва да има дистанция, бързо забравихме мерките на щаба. Така. Какво беше? А, да, така. Искам да си имаме уважението. Но! Така футбол не се прави. Минах през всички ЦСКА-та в България, в Москва не ми се ходи по обясними причини. Нали? Разбрахте ме. Значи, Любо Пенев има необходимост от малко почивка и после знаете, търсят се нови предизвикателства. Не мисля, че в България скоро ще се засечем професионално, на нивото ми остана Лудогорец, но и там, нали, знаете ги обяснимите причини за разминаването. Пловдив? Да, интересен град, хубави хора, всичко е въпрос на сходство в характерите. Други въпроса има ли? Добре, питай ти, който си на първия ред, ама преди това си свали шапката.

Наско Сираков

Всеки момент трябва вече Левски да е в друга орбита. Само е въпрос на време да се направи скачване между синия спътник и орбиталната страница. Там някъде по пътя засякох Илън Мъск и Джеф Безос, които като типични милиардери си пращат разни проекти в открития космос. Десподов също често го засичам там и му викам – момче, ти имаш визитка да играеш в Левски, след като вече сме в другата орбита, защото ще можем да си позволим заплатата ти и защото публиката на ЦСКА те мрази, а за Левски това е важно условие. Много се спекулира за моята заплата при следващ собственик. Но да знаете, няма нищо вярно в това. Имам си достатъчно информационни канали, профили в мрежите и каквото искам да съобщя, го пускам там и който умее да чете между редовете, знае всичко. Конгрес може и да правим, но на мен ми подшушнаха, че Боби сам ще хвърли бялата кърпа. Или ще му я хвърлят, откъдето трябва.

Станимир Стоилов

Правилно ще е Левски да мине в ръцете на левскарите, но неправилно си правихме сметката, че сами можем да се справим финансово. Сдружението не бе оценено както трябва, идеята не бе прегърната, можем да опитаме стратегия с ново ръководство, в което да са само по-популярни и недискусионни фигури. Като примерно аз. Ако ме предложат за шеф, тогава ще му мисля. Но истината е, че без пари няма как да се получат нещата. Ето, виждате от каква категория бразилци взимаме ние и как пазаруват от Лудогорец, че дори и от Бистрица, защото и на двете места дават сериозни заплати. Новият Рикардиньо вече ще бие дузпите до откат. Пропуска, не пропуска, той ще е. Перде е и няма да се крие, както понякога правят така наречените български звезди. Относно собствеността, нека да не коментираме евентуалности.

Александър Томаш

Тази и миналата година си поставих една, бих я нарекъл самонасилствена задача – да прочета по-внимателно, от позицията на зрелостта си, най-важните книги на Сартр, Камю и Дьо Бовоар, на тези трима влъхви на съвременната либерална Европа, за да открия сам за себе си, а не да бъда повлиян и предубеден от разни мъдри тълкуватели и критици в идеите и посланията на двамата нобелисти и дамата между тях – дьо Бовоар. Прочетох бавно и основно Камю, като най-впечатлен бях от „Чумата“ и „Чужденецът“, а много-много бавно прочитах и допрочитах „Погнусата“ на Сартр. Със Симон дьо Бовоар не успях, имах усещането за някакъв римейк на Сартр. Всичко това, отнесено към работата ми в Локо Пловдив, ще повлияе силно през пролетния полусезон. Защото моите футболисти преди всичко трябва да умеят да четат играта през призмата на древнофилософските тенденции. И освен това да имат дълбоко сърце и прочувствена душа.

Кирил Десподов

Е кой да стане Футболист на годината, ако не аз?! Поне докато Левски не са в другата орбита, няма как тук някой да ме надмине. Тони Недялков ми е приятел, добро момче, ама защитник. Чочката, и той показва някои добри неща, бележи, но пък не знае от коя страна се облича националната фланелка. Често ми казват, че имам визуална прилика с Младен Кръстаич, но сега не ме замесвайте в такива неща. Играе ми се в Шампионска лига, но ако и този път не стане, пак ще ми се играе.

Димитър Димитров – Херо

Аз понеже съм баща на бащата на правилния футбол, нормално е половин Варна да очаква от мен чудеса и всички заедно да спасим Спартак от изпадане. Ще започнем пролетта с 4-4-2, постепенно ще преминем към 3-5-2, като се постопли ще играем 3-4-3, понякога ще сме 4-1-4-1 във фаза атака, във фаза защита ще сме 5-1-2-2, а като сме междинна фаза 1-8-1 и ще разиграваме някои конфигурации в средата на терена преди изведнъж да пренесем мощно и агресивно напред в 2-2-6 и накрая, ако се наложи да удържаме резултата, се прибираме в 9-1-0. Да, объркващо е, особено за недобре подготвени тактически футболисти, ама като гледам моя приятел Мъри Стоилов се справя добре с такива свободни агенти, така че и аз не се плаша.

Илиан Илиев

Ще бъде интересен местният сблъсък с Херо, защото аз не съм злопаметен и гледам само напред. Е, да, сега ще ми припомните, че се оплаквах, че Димитър Димитров на мача с Англия в София ме смени по нареждане на Стоичков. Но това няма да има отношение през пролетта, когато на нашия стадион „Тича“ ще играем със Спартак. Целта ни е винаги една и съща, да обиграваме отбор и да радваме феновете. Съдиите няма да ги коментирам, нека обаче да знаят, че ако прекаляват, ще ги коментирам. То още като видя нарядите, и ми е ясно всичко.

Христо Янев

И аз не разбрах как точно стана, че се завъртях в югозападна България, защото по принцип съм по-култивиран и някак по-деликатен като натура, без, разбира се, да обиждам любителите на футбола в Перник и в Благоевград. Видяхте каква война стана на Стадиона на мира. Но и това го има. То целият футбол е като все едно Лев Толстой е бил запалянко, преди да напише „Война и мир“. Гледах всеки мач на световното и като анализатор по телевизията, но си записвах някои детайли и сега ще видите Пирин как ще играе напролет. Ще сме тихи като Япония, взривни като Бразилия и ефективни като Аржентина. Само не знам кого ще кръстим Благоевградския Меси.

Велислав Вуцов

Аз със залагания не се занимавам. Като спя. Защото, преди да си легна, си пускам едно кротко фишче и сутринта, като стана, това ми е първата работа, да видя дали съм напред с материала или назад, както повечето пъти се случва. Звънят ми приятели непрекъснато да ме питат какво как да заложат, аз чат-пат им казвам за някоя и друга кротка обръщалчица, после си искам чекалъка, разбира се, и така продължаваме напред. Пак казвам – ако бях останал в Крумовград, щях да вкарам отбора в А група. Сега ще почина 3-4-5 години и пак ще съм треньор.

Иван Василев

Издигам кандидатурата на Николай Михайлов за президент на БФС. Да, няма грешка. Баща му го натиснаха да смени екипировката на националните гарнитури, ама той не е виновен, че моята фирма вече остава встрани от играта. Има там едни други неща, за които не трябва да се знае. Както и не трябва да се знае откъде съм взел стотиците хиляди левове заем, за да се направи осветлението на нашия стадион. Всеки знае, всеки говори, ама никой не идва да даде 5 лева да помогне на Локомотив.

Валери Божинов

Искаше ми се да направя един хубав бенефис, но по-добре край на кариерата, отколкото да спра да играя вече. Дали ще съм треньор, зависи от мен – дали искам да стана треньор, или пък вече искам да водя някой отбор. Но и от клубовете си зависи, ако искат Валери Божинов за треньор, значи имат достатъчно доверие аз да бъда треньор. А ако смятат аз да поема нещата в треньорски аспект, по-добре първо да бъда треньор, а след това чак да водя отбора. То не е лесно хем да водиш един отбор, хем да го тренираш, хем да водиш занимания цяла седмица и след това от пейката да ръководиш отбора 90 минути. Но сега съм в треньорска школа за треньори, където млади и неопитни треньори се учат как да станат треньори, та след време като ги поканят за треньори, с уменията си като треньори да покажат, че са научили нещо в треньорската школа. Следите ми мисълта, нали? Ехо, къде сте, защо избягахте? Спирам тогава.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ