В Босна и Херцеговина искат да задържат Ивайло Петев

7 Dni Sport23.12.2022
България - Люксембург, Ивайло Петев

Президентът на Футболната асоциация на Босна и Херцеговина Вицо Зелкович говори за статута на треньора на националния отбор на страната Ивайло Петев на церемонията „Ние сме едно семейство“ в Баня Лука, организирана от регионалната централа на Република Сръбска.

Както е известно, договорът на българския специалист изтича на 31-и декември тази година и все още не е подновен. Всичко трябва да стане ясно на 29-и този месец, за когато е насрочен решаващ изпълком на централата. Разпитван по въпроса от представители на медиите, Зелкович остана буквално „заключен“ по отношение на съдбата на човека, който води отбора от пейката, въпреки че между редовете се загатна, че българският специалист се ползва с доверието му.

„На 29 декември ще имаме среща с точка в дневния ред „Разглеждане на статута на треньора“. Имаме ситуация, в която договорът на Ивайло Петев изтича на 31 декември. Тази вечер и в следващите дни ще проведем набор на срещи, за да видим дали ще влезем в Новата година с нов договор за настоящия треньор или ще има промени на база на изтичането на договора“, каза президентът на Футболния съюз на Босна и Херцеговина, цитиран от сайта mondo.ba.

Приеман в началото с недоверие, Ивайло Петев предизвика истински фурор през 2022-а година, след като спечели потока си в Лига Б на турнира на УЕФА Лига на Нациите и изкачи тима при най-силните национални отбори.

„Няма никакво съмнение, че тази година беше успешна със спечелването на Лигата на нациите и преминаването в Лига А. Беше постигнат добър резултат и по този начин стана възможно да имаме по-добър статус в жребия в квалификациите за Европейското първенство. Няма как да прескочим заслугата на треньора за тези резултати. Групата, която ни се падна е добра (останалите съперници са Португалия, Исландия, Словакия, Люксембург и Лихтенщайн). Това ни дава реални шансове националният отбор да се класира за първи път на Европейско първенство и това ще е основната цел, независимо дали ще започнем кампанията с досегашния треньор Петев или ще имаме нов треньор. Първите две места водят директно към ЕВРО 2024, а имаме шанс и през баража заради спечелването на Лигата на нациите“, коментира още шефът на босненския футбол.

Европейските квалификации ще се проведат в периода от март до ноември догодина.

„Предстоят ни важни 6 месеца, в които ще се опитаме да постигнем нужния резултат и за първи път в историята да спечелим място на Европейско първенство“, добави още Зелкович.

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ