Франция срещу Мароко – време е да научим втория финалист в Катар

7 Dni Sport14.12.2022
Франция - Австралия, Осман Дембеле, Оливие Жиру

Франция продължава защитата на световната си титла с двубой срещу приятната изненада на Мондиал 2022 Мароко. „Петлите“ са само на крачка от това да играят на финал на световно първенство за втори пореден път, а голямата цел е да станат едва третият отбор след Италия и Бразилия, който успява да защити титлата си. След като Мароко влезе в историята като първия африкански отбор, който стига до полуфинал на световно първенство, сега „атласките лъвове“ ще опитат с помощта на шумната подкрепа на своите фенове да стигнат до големия финал.

Франция се класира на полуфиналите, след като измъкна победа с 2:1 над Англия. „Петлите“ демонстрираха изключителна ефективност в този двубой, в който поведоха с гол на Орелиан Чуамени (17′). След това попадение Англия доминираше в по-голямата част от игровото време. Хари Кейн изравни от дузпа (54′), но Оливие Жиру (78′) отново изведе Франция напред. След това „трите лъва“ отново можеха да изравнят, след като получиха втори 11-метров наказателен удар. Този път обаче Хари Кейн пропусна и помогна на „петлите“ да продължат напред.

Франция не успя да победи в първите си три полуфинала на световни първенства, но за сметка на това в последните си три участия в тази фаза неизменно „петлите“ се класират на финал. Това се случи през 1998-а, 2006-а и 2018-а. Тимът на Дидие Дешан може да стане първият европейски отбор от 84 година, който успява да се класира на финал като актуален носител на трофея. Досега единствено италианците са правили това последователно през 1934-та и 1938-а.

Франция допускаше гол във всеки един от мачовете си по време на турнира в Катар до момента. Мароко е точно на обратния полюс в това отношение. До момента „атласките лъвове“ допуснаха само едно попадение във вратата си по време на Мондиал 2022. И то бе автогол на Наиф Агер в срещата с Канада.

Мароко вече победи три европейски тима в Катар – Белгия, Испания (след изпълнение на дузпи) и Португалия. Срещу хърватите пък тимът на Уалид Реграги записа нулево равенство. Мароко обаче до момента няма победа над Франция. Двата отбора са играли пет пъти един срещу друг.

В полуфинала с Португалия нападателят на Севиля Юсеф Ен-Несири реализира гола на победата в 42-рата минута.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ