Отсъдиха две дузпи за Англия, но Франция успя, на 1/2 финал е

7 Dni Sport10.12.2022
Англия - Франция,

Отборът на Франция се класира за 1/2 финалите на Световното първенство в Катар след победа с 2:1 над Англия.

В първите минути нямаше изявено преимущество за някой от двата тима. Шоу центрира от свободен удар, но Упамекано се намеси добре и изчисти с глава. Опасна контра на „сините“пък завърши с хубаво центриране на Мбапе, но в пеналта неговите съотборници не бяха на добри позиции. Франция нанесе първия точен изстрел – Дембеле центрира опасно от десния фланг и успя да намери Жиру, но изстрелът на нападателя попадна точно в Пикфорд.

В 17-ата минута Мбапе разви добра атака на Франция по цялата широчина на терена. От десния фланг Гризман върна топката около дъгата за Чуамени, а халфът на Реал Мадрид с отмерен удар в долния десен ъгъл на Пикфорд откри.

Удар на защитника Люк Шоу от фал от добра позиция тества вниманието на Лорис, който успя да улови без много проблеми. „Трите лъва“ имаха още един шанс за моментален отговор – Кейн се освободи от опеката на Упамекано, но от малък ъгъл стреля в тялото на Лорис.

В средата на частта играчите на Англия имаха претенции за дузпа за нарушение срещу Кейн вдясно на наказателното поле. Ситуацията бе разгледана обстойно от ВАР, но реферът не промени решението си.

Отново Кейн бе замесен в следващата интересна ситуация – той стреля от двайсетина метра и затрудни Лорис, но опитният страж изби в корнер. След ъгловия удар, суматохата в наказателното поле на Франция едва не завърши с гол. Играч на „петлите“ изчисти панически на няколко метра от вратата.

Шест минути преди почивката световните шампиони разиграха заучено един фал, след който се откри шанс за удар на Мбапе от 13-14 метра. Суперзвездата обаче стреля много високо с по-слабия си ляв крак.

Второто полувреме започна с много опасен удар на Белингам от границата на наказателното поле, който бе отразен с мъка от Лорис.При последвалия корнер вратарят можеше да си навлече много неприятности с неразчетено излизане.

Натискът на Англия се увенча с дузпа в 52-ата минута. Чуамени действа непозволено срещу Сака и главният съдия Сампийо отсъди дузпа, която Хари Кейн реализира с много силен удар в десния ъгъл на своя съотборник в Тотнъм Юго Лорис – 1:1.

Французите можеха бързо да възстановят преднината си, но Пикфорд отрази много опасен удар от движение на Рабио. Две минути по-късно Мбапе проби на скорост по лявото крило и влезе в наказателното, но не успя с пас да намери Оливие Жиру, а другият на добра позиция – Дембеле, не очакваше топката да мине на няколко метра от него.

В 70-ата минута Магуайър надскочи Чуамени и стреля опасно с глава, но топката мина на сантиметри от рамката на вратата. 120 секунди след удара на бранителя Тео Ернандес се намеси в много ключов миг, на метри пред голлинията. Левият бек попречи на Сака да стреля от чиста позиция и си спечели нарушение.

Четвърт час преди края дойде най-добрият шанс за французите през втората част – Дембеле свали за Жиру едно центриране от левия фланг, но ударът на ветерана от въздуха бе отразен от Пикфорд.

Минута по-късно прошка нямаше. При късо изпълнение на ъгловия удар Гризман намери с отлично центриране Жиру, който с глава прониза Пикфорд за 1:2.

Драмата стана пълна седем-осем минути преди края. Тогава бутане на Ернандес срещу влезлия от пейката Маунт бе преразгледон чрез ВАР. Арбитърът отсъди втора дузпа за Англия, която Хари Кейн прати високо над вратата.

Англия – Франция 1:2

0:1 Орелиен Чуамени 17`

1:1 Хари Кейн 54` (д)

1:2 Оливие Жиру 78`

Англия: Джордан Пикфорд, Кайл Уокър, Хари Магуайър, Джон Стоунс, Люк Шоу, Джордан Хендерсън, Деклан Райс, Джуд Белингам, Букайо Сака, Хари Кейн, Фил Фодън

Селекционер: Гарет Саутгейт

Франция: Уго Лорис, Жул Кунде, Рафаел Варан, Дайо Упамекано, Тео Ернандес, Орелиен Чуамени, Адриен Рабио, Усман Дембеле, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Оливие Жиру

Селекционер: Дидие Дешан

Автор: „Гонг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ