Бразилия победи Южна Корея, поигра самба и „направи гълъба“ в Катар

7 Dni Sport05.12.2022
Бразилия - Южна Корея, Рафиня, Винисиус, Неймар

Бразилия се класира за 1/4 финалите на Световното първенство, което се провежда в Катар. Това се случи след победа с внушителното 4:1 за „селесао“ над Южна Корея.

Винисиус откри резултата още в седмата минута, а Неймар се разписа от дузпа в 13-ата минута. Ричарлисон увеличи преднината на „кариоките“ в 29-ата минута, а Лукас Пакета вкара четвърто попадение в 36-ата минута. Победителят от този двубой ще се изправи срещу Хърватия в битка за място на полуфиналите.

Бразилия успя много рано да вземе солиден аванс, след като вкара два гола до 13-ата минута. При първата си сериозна атака „кариоките“ поведоха. Грешка в защитата на съперника позволи на Рафиня да пробие отляво. Той опита да намери Неймар, но топката мина покрай няколко човека и се озава във Винисиус, който бе напълон непокрит в наказателното поле. Играчът на Реал Мадрид отлично насочи топката покрай купа от играчи и вратаря и тя се озова в мрежата.

Много бързо след първия гол дойде нова грешка в отбраната на Южна Корея. Ву-Юн тръгна да изчиства една топка, но бе изпреварен от Ричарлисон и закачи крака му. Съдията веднага посочи бялата точка, а Неймар реализира дузпата. За звездата на Бразилия това бе първи гол на Мондиала в Катар и общо седми на световни първенства.

Корейците са известни с това, че не се предават и опитаха бързо да се върнат в мача. В 17-ата минута страхотен изстрел от далечна дистанция на Хванг Хий-чан бе отразен с блестящо спасяване от страна на Алисон. След като взеха солиден аванс, „кариоките“ за известно време намалиха темпото.

Бразилия обаче отново избухна в 29-ата минута чрез Ричарлисон. Той първо си поигра с топката, като няколко пъти я задържа във въздуха с глава. След това я прибра и елиминира бранител. Играчът на Тотнъм подаде на Маркиньос, който пусна към Тиаго Силва, а той продължи бързата комбинация с прекрасно подаване към Ричарлисон, за когото не бе проблем да я прати покрай вратаря. За него това е трети гол на Световното първенство в Катар.

Това даде повод на бразилците отново да танцуват, като този път включиха и наставника Тите. Срещата вече изглеждаше решена, а „селесао“ продължи да се забавлява на терена. В 32-ата минута Хий-чан отново притесни Алисон. Той проби отляво и стреля от малък ъгъл, но вратарят се справи.

Четвъртият гол падна в 36-ата минута. Корейците се бяха изнесли в предни позиции, когато бяха наказани с бърза атака. Ричарлисон напредна, атаката мина през Неймар и Винисиус преди да стигне до Лукас Пакета, който я завърши.

Азиатците бяха шокирани от това развитие и в края на полувремето можеха да получат още голове. В добавеното време на първата част Бразилия на три пъти бе близо до попадение. Пакета пропусна добра възможност, след като бе изведен сам срещу вратаря. След това Рафиня стреля, а пробив на Ричарлисон в наказателното поле бе спрян от Ким.

Втората част продължи да е наслада за зрителите, въпреки че мачът вече беше решен. Една от причините за това беше отборът на Южна Корея, който днес не излезе на терена, за да се брани с всички сили, а да играе футбол. Това се отрази зле на корейците, тъй като те видяха, че не могат да се мерят с Бразилия, но допринесе за спектакъла.

На трибуните пък се бяха настанили някои от легендите на „кариоките“ от близкото минало. Роналдо, Ривалдо, Кафу и Роберто Карлуш гледаха с наслада случващото се на терена.

Малко след почивката Рафиня проби и стреля, но не затрудни особено вратаря на съперника. В 47-ата минута Хюн-Мин Сон преодоля защитата на „Селесао“, навлезе в наказателното поле и стреля, но Алисон успя да отклони топката и тя мина на сантиментри от лявата греда на Алисон.

Бразилците поддържаха високото темпо до средата на второто полувреме. Рафиня направи няколко отлични пробива, но така и не успя да стигне до гол. Така той остана единствен от атакуващите играчи на „кариоките“ без попадение. Най-добрата възможност се откри пред него в 62-ата минута, когато бе изведен отдясно. Рафиня обаче си скъси ъгъла и вратарят изби удара му. Малко по-късно отново той проби и потърси Ричарлисон, който не успя да засече малко пред вратата. След това се оказа, че е имало и засада.

След това Тите започна със смените, а отборът му се отпусна. В 68-ата минута Алисон направи поредна отлично спасяване, като отново спря Хий-чан. Той обаче нямаше какво да направи в 76-ата минута, когато Сюнг-Хо Пайк със страхотен удар от дистанция го преодоля.

В игра постепенно се появиха Дани Алвеш, Бремер и Мартинели, а в 80-ата минута Неймар напусна терена. Тогава Тите направи и вратарска смяна и Алисон бе заменен от Веретон. Третият вратар на Бразилия получи шанс да играе на Световното и с неговото влизане всеки един от състава, повикан за Катар, вече е записал минути на терена.

Бразилия – Южна Корея 4:1

1:0 – Винисиус (7)
2:0 – Неймар (13-д)
3:0 – Ричарлисон (29)
4:0 – Пакета (36)
4:1 – Пайк (76)

Автор: „Спортал“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ