Тунис шокира Франция в Катар, Aвстралия би Дания и продължи

7 Dni Sport30.11.2022
Тунис - Франция,

Отборите на Франция и Австралия продължават напред към 1/8 финалите на Световното първенство по футбол в Катар. Това е равносметката след изиграването на последните мачове от групата „D“.

Тунис – Франция 1:0

Още в 4-ата минута Тунис създаде отлична атака отляво, топката бе в краката на Бен Ромдан, който на два пъти бе блокиран от Ибрахима Конате. Топката все пак излезе в ъглов удар, от който обаче футболистите на Тунис не се възползваха.

В 8-ата минута Тунис се възползва от пряк свободен удар и добро центриране, а Гандри прати топката в мрежата на „петлите“. Голът обаче бе отменен заради засада след кратка проверка от ВАР.

Пет минути по-късно Уахиб Хазири получи добър пас и се опита да се измъкне зад гърба на Конате, но французинът го спря, а нападателят на Тунис падна на земята в наказателното. Главният съдия подмина ситуацията, като показа, че дузпа нямя как да има.

Тунис продължи да е по-добрият отбор на терена. В 17-ата минута Слиман нахлу в наказателното, но бе блокиран, той се опита да намери свой съотборник, но след няколко рикошета и сериозно разбъркване топката излезе преди някой да нанесе удар към Стив Манданда.

В 26-ата минута Чуамени изведе по прекрасен начин Кингсли Коман, който обаче не успя да поеме топката по най-добрия начин и тя му избяга. Французинът все пак опита изстрел, който обаче мина встрани от вратата. Стражът на Тунис не трябваше да се намесва.

Само две минути по-късно Уахби Хазри получи топката в наказателното поле и успя да центрира, а на плонж се хвърли Лайдуни, който стреля с глава. Топката рикошира в защитник на Франция и Стив Манданда трябваше да покаже изключителен рефлекс, за да улови топката. В 34-ата минута дойде ново опасно центриране в наказателното поле на „петлите“, Камавинга обаче се справи отлично и изчисти. Франция опита да организира бърза контраатака, но след грешка в паса, те отново предадоха топката на „пустинните лисици“.

Уахиб Хазири отпрати много мощен удар в 35-ата минута към Стив Манданда, който успя да боксира топката. Последва корнер за Тунис, но без нищо опасно. В 43-ата минута отново капитанът на Тунис бе изведен зад гърба на Камавинга, който опита остро подаване по земята, на метри от голлинията. Рафаел Варан изчисти топката, а след това бе отсъдена и засада.

В 45-ата миунта Юсуф Фофана показа скорост и техника и си освбоди коридор за изстрел от границата на наказателното поле. Ударът му бе блокиран, а Тунис подхвана контраатака, от която не дойде нищо по-сериозно.

Още в първите мигове на второто полувреме Тунис прояви сериозни претенции за дузпа. Уахби Хазри бе съборен в наказателното поле на Франция, но съдията остави играта да продължи. ВАР също не се намеси.

В 56-ата минута Уахби Хазри опита акробатично изпълнение след центриране, но топката попадна в Камавинга, който изчисти. Две минути по-късно Тунис удари Франция. „Пустинните лисици“ се възползваха от грешка на Фофана. Уахби Хазри създържа топката и стигна до наказателното поле на „петлите“, той показа страхотна техника и прати удар по земята, който мина покрай стража на „петлите“ и попадна във вратата.

Бен Ромдан бе изведен отляво през 70-ата минута, но той се забави и не успя да центрира. Тунис продължи да атакува, въпреки че води в резултата, а Дидие Дешан направи няколко промени, като дори Килиан Мбапе се появи в игра.

Усман Дембеле се появи в игра в 79-ата минута и веднага застраши вратата на Тунис. След негов удар последваха два поредни корнера за „петлите“, които най-после поеха контрола над срещата, но засега не са създали нищо по-опасно пред вратата пазена от Дахмен.

Австралия – Дания 1:0

След активен старт на мача датчаните стигнаха до първи шанс в 11-а минута. След хубав извеждащ пас на Мартин Братуайт, топката стигна до Матиас Йенсен, който приндуи Матю Райън да спасява.

Последваха още две не лоши ситуации за Дания, като при една от тях Сков Олсен отправи неточен удар. В 22-а минута с точен удар се отчете Райли МакГрий, но без проблеми за Шмайхел.

До края на полувремето темпото поспадна, а „червеният динамит“ доста се затрудняваше със създаването на голови шансове.

В първите минути на втората част Австралия започна силно и стигна до шанс за Джаксън Ървайн, както и два ъглови удара.

Неумението на Дания да вкара обаче беше използва от австралийците в 60-а минута. След брилянтна контраатака на състава на „кенгурутата“ Матю Леки беше изведен зад отбраната на Дания, излъга двама защитници и с изключително прецизен удар успя да вкара за 1:0.

Автор: „Гонг“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ