Англия и САЩ си подпечатаха билетите за следващата фаза в Катар

7 Dni Sport29.11.2022
Уелс - Англия,

Отборите на Англия и САЩ се класираха за 1/8 финалната фаза на Мондиала в Катар след победи съответно срещу Уелс и Иран в третите мачове за всички от отборите в груповата фаза.

Уелс – Англия 0:3

Двата отбора влязоха доста предпазливо в двубоя и едва в 10-ата минута бе създадена първата голова опасност. Капитанът на Англия Хари Кейн със страхотен пас изведе Маркъс Рашфорд сам срещу вратаря Дани Уорд, който обаче се намеси превъзходно и не позволи топката да влезе в мрежата му. Тимът на Саутгейт постепенно наложи контрол над мача и играта все по-често се задържаше около наказателното поле на „драконите“. В 18-ата минута „трите лъва“ получиха възможност да изпълнят пряк свободен удар, но се отказаха да обстрелмат директно вратата на Дани Уорд, а центрирането към Хари Магуайър не доведе до нищо.

Още в 36-ата минута мачът за Нико Уилямс приключи, след като бе уцелен в главата след удар на Рашфорд и се наложи да отстъпи мястото си на Конън Робъртс. 120 секунди по-късно Фил Фодън пропусна да открие резулатата, след като бе намерен отлично в наказателното поле, а малко след това акробатичен удар от въздуха на Маркъс Рашфорд мина покрай вратата. Едва в добавеното време на първата част „драконите“ отправиха първия си удар към Пикфорд чрез Джо Алън, който обаче не намери целта.

На почивката Роб Пейдж извади капитана Гарет Бейл и вместо него на терена се появи Бренън Джонсън. Това обаче не внесе желания импулв в играта на „драконите“, които бяха посечени в началото на втората част в рамките само на 120 секунди.

В 49-ата минута Маркъс Рашфорд изпълни прецизно пряк свободен удар и наказа грешката на Дани Уорд, който не покри вратарския си ъгъл – 0:1. Попадението като че ли разконцентрира играчите на Уелс, които сгрешиха фатално при изнасянето на топката две минути по-късно. От десния фланг Хари Кейн прати вълшебно успоредно подаване към далечната греда, където върху топката връхлетя Фил Фодън и без проблеми направи 0:2.

След втория гол селекционерът на Англия Гарет Саутгейт, направи доста промени в състава, но отборът му продължи да играе вдъхновено и третото попадение не закъсня. В 68-ата минута отново се разписа Маркъс Рашфорд с удар между бранителите на Уелс за 0:3. За него това бе трети гол от началото на световното първенство.

Иран – САЩ 0:1

Първата по-интересна възможност в мача се откри пред Муса. Халфът получи пред наказателното поле и отправи удар, който мина над гредата. В 11-ата минута Муса центрира в наказателното поле, а Пулишич отправи удар с глава, но не затрудни Бейранванд.

В 28-ата минута Адамс намери Сарджънт на границата на пеналта. Нападателят отправи удар, който беше блокиран от ирански защитник, а след това топката се озова в Уеа, който отправи слаб удар с глава и не затрудни противниковия вратар. Две минути след това Дест проби отдясно, навлезе навътре и шутира, но топката беше блокирана.

САЩ организира поредна добра атака в 33-ата минута. Сарджънт се ориентира добре в наказателното поле между няколко защитници на персите и пусна страхотен пас към Уеа. Фланговият нападател шутира от около 10 метра, но над вратата.

По-добрата игра на „янките“ даде резултат в 38-ата минута. МакКени пусна страхотен пас от дълбочина към Дест отдясно, който с едно докосване намери връхлитащия в наказателното поле Пулишич, който засече във вратата за 0:1. При попадението офанзивният футболист получи травма, след като се сблъска с вратаря Бейранванд.

В седмата минута на добавеното време на първата част Уеа изскочи от дълбочина и беше изведен сам срещу вратаря от МакКени. Фланговият нападател пусна топката покрай Бейранванд и с помощта на гредата топката се оплете в мрежата. Попадението обаче беше отменено заради засада.

Втората част започна с добра възможност за „янките“. Сарджънт получи отличен пас отляво в наказателното поле и опита удар по диагонала, но вратарят спаси. В 52-ата минута Иран за първи път създаде нещо по-интересно пред противниковата врата. Разеян центрира отдясно, а в наказателното поле резервата Годос изпревари Картър-Викърс и отправи удар с глава, но над вратата.

Персите започнаха все по-смело да поглеждат към вратата на Търнър. В 65-ата минута Голизадех проби отдясно и потърси Тареми. Деветката не успя да играе с топката, която се озова в Годос, но офанзивният футболист от дузпата стреля опасно покрай вратата.

В 69-ата минута САЩ получи право да изпълни пряк свободен удар на около 20 метра фронтално от вратата. Зад топката застана Муса, но халфът стреля над вратата. Секунди по-късно Езатолахи шутира от дистанция, но неточно.

Автор: „Гонг

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ