Нидерландия и Сенегал продължават напред на Мондиала в Катар

7 Dni Sport29.11.2022
Нидерландия - Катар,

Отборите на Нидерландия и Еквадор се класираха за 1/8 финалите на Световното първенство в Катар. Това се случи след победа над водените от Луис ван Гал лалета с 2:0 над домакините и победата на Сенегал над Еквадор с 2:1.

Нидерландия – Катар 2:0

Нидерландия победи домакина на Мондиал 2022 Катар с 2:0 и по този начин си осигури първата позиция в група А. „Лалетата“ имат 7 точки и са недостижими на върха.

Попаденията за „оранжевите“ вкараха Коди Гакпо и Френки де Йонг, а още един гол на Стивън Бергхаус бе отменен. Домакините от емирството напускат първенството без спечелена точка и със само един отбелязан гол. За селекцията на Луис ван Гаал предстои сблъсък с втория от група В на 1/8-финалите.

Истински карамбол в наказателното на Катар се образува в 4-ата минута. Клаасен се озова на стрелкова позиция, но бе блокиран в последния момент. Впоследствие Блинд на два пъти шутира, като първият му удар бе във вратаря Баршам, а вторият прехвърли вратата. Лошо изчистена топка от бранител на Катар попадна у Дъмфрис минути по-късно – десният халфбек на Интер обаче стреля високо и неточно от 15-16 метра.

В 12-ата минута дойде нова опасна атака на „лалетата“ – Блинд отляво на наказателното опита да намери Гакпо на точката на дузпата. Нападателят бе блокиран точно преди да нанесе изстрел. Две минути по-късно Де Йонг стреля от 22-23 метра, но удари тялото на Клаасен. При добавката Мемфис Депай от чиста позиция не намери очертанията на катарската врата.

Преди да изминат 20 минути игра Клаасен засече с глава центриране от ъглов удар на Гакпо, но и той не намери рамката на вратата. Четири-пет минути трябваха на нидерландците да създадат нов шанс – Депай овладя страхотен дълъг пас и се освободи от опеката на защитник, но красивото му изпълнение не се увенча с гол.

В 26-ата минута Гакпо откри резултата, след като получи топката от Клаасен, напредна няколко метра и когато вече бе на границата на наказателното поле шутира силно в долния ляв ъгъл на Баршам.

Голмайсторът Гакпо имаше и нов шанс да вкара в 40-ата минута. Играчът на ПСВ получи топката полуобърнат към вратата на границата на пеналта и моментално стреля, но в аут. Впоследствие се оказа, че е бил и в положение на засада.

В 68-ата минута Бергхаус прати топката в мрежата, но попадението не бе зачетено, тъй като в хода на атаката Гакпо си бе послужил с ръка.

Дъмфрис напредна отдясно и центрира в 74-ата минута. Топката обаче рикошира в тялото на Абделкарим Хасан и на Баршам му се наложи да се намесва, за да предотврати трето попадение.

Бергхаус със страхотен фалцов удар в далечния ъгъл можеше да направи 3:0 в добавеното време, но изстрелът му се отклони в напречната греда.

Еквадор – Сенегал 1:2

Първата ситуация в мача дойде още в 3-та минута, когато Идриса Гей от Сенегал получи страхотен пас в наказателното поле, след който полузащитникът опита мощен удар, но той премина покрай дясната греда на Галиндез. Булайе Диа получи невероятно подаване малко след това, а нападателят успя да се измъкне от защитата и да стреля в далечния ъгъл на стража на Еквадор, но топката профуча покрай дясната греда и излезна в аут.

В 12-та минута Илиман Ндиайе от Сенегал опита късмета си от дистанция, но ударът му премина високо над вратата. Исмаила Сар се пребори добре за топката в 24-та минута и направи хубав самостоятелен пробив, навлизайки в наказателното поле, отправяйки удар с десния крак, но след получилия се рикошет, последва само корнер за Сенегал. В 37-та минута Пате Сис бе намерен в пеналтерията след центриране от пряк свободен удар, но ударът му премина над напречната греда на Еквадор.

В 43-та минута Исмаила Сар бе фаулиран в наказателното поле и френският съдия Клеман Тюрпен не се поколеба да отсъди дузпа за Сенегал. Именно крилото се нагърби с изпълнението и успя технично да отбележи в левия ъгъл на Галиндез, който не успя да помръдне.

Хосе Сифуентес опита удар от разстояние в 49-та минута, който бе точен, но не затрудни Едуар Менди, който спокойно улови топката. Еквадор изпълни страхотен ъглов удар в 68-та минута, при който топката бе отклонена на първа греда и тя стигна до Мойсес Кайседо, който успя на празна врата да изравни резултата.

В 70-та минута Калиду Кулибали достигна до отбита топка, след нескопосана изява в защитата на Еквадор, и успя с презицен удар с десния крак отново да даде преднина на Сенегал.

Малко след това Гонсало Плата овладя добре в наказателното поле и опита силен удар, но Едуар Менди бе перфектно позициониран и успя да спаси. В 82-та минута Булайе Диа пробва мощен удар от границата на пеналтерията, но топката профуча покрай лявата греда на вратата, пазена от Ернан Галиндес. В 88-та минута Пап Гей опита удар в наказателното поле, при който Галиндес не успя първоначално да реагира добре, но все пак улови топката от втория опит.

Автор: „Гонг“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ