Дербито е на хоризонта, сили ще премерят САЩ и Иран

7 Dni Sport29.11.2022
Англия - САЩ,

Отборите на Иран и САЩ се срещат в решителен последен мач за двата отбора от група “B” на световното първенство в Катар. Въпреки че и от двата лагера призоваха да се говори само за футбол, срещата ще има особен заряд заради лошите политически отношения между двете страни, както и заради продължаващите и в момента протести в Иран. Само и единствено победа ще гарантира класиране на американците, докато равният резултат устройва “персите”, освен ако Уелс не поднесе сензация и не спечели убедително срещу фаворита Англия в другия мач от групата, което тотално би объркало сметките в групата.

Двата тима имат една-единствена официална среща помежду си, но тя е достатъчно известна. През 1998 г. на световното първенство във Франция Иран печели срещу американците с 2:1, като преди мача двата тима си правят обща снимка в опит да успокоят напрежението между страните си.

Селекционерът на Иран Карлуш Кейрош ще има да решава немалко проблеми в тима си. Алиреза Джаханбаш получи два жълти картона в първите два мача на тима и е наказан за срещата. Вратарят Алиреза Бейранванд се контузи още в при разгромната загуба от Англия с 2:6 и е съмнително, че ще рискува с него, а под сериозна въпросителна остава Ахмад Нуролахи. Иранците съумяха да се вдигнат и спечелиха втория си мач с Уелс с 2:0, което ги оставя с добри шансове за класиране. Кейрош упорито отказваше да се поддаде на въпроси относно протестите в Иран и настояваше концентрацията да е върху футбола, но не пропусна да “жегне” и някои от провокиращите го западни журналисти. Не се мина и без нов скандал в навечерието на мача, след като в профилите на американския национален отбор показваха флага на Иран без емблемата на Ислямската република – в знак на подкрепа към протестиращите в азиатската страна. От иранската футболна федерация протестираха и в крайна сметка правилният флаг бе сложен.

Наставникът на САЩ Грег Берхалтер също не пожела да се включи в политическите полемики, като обясни, че очаква оспорван мач не заради отношенията между двете страни, а защото и двата тима искат да се класират. Победа за американците ще им гарантира класиране в елиминационната фаза. Щатите стояха добре срещу фаворита Англия в предишния си мач и дори пропуснаха да го победят. За разлика от колегата си Кейрош, американският треньор няма сериозни проблеми с контузени и наказани и ще може да използва всичко най-добро в решителния мач с Иран. Отново ще се разчита много на Кристиан Пулишич и Тимъти Уеа да поведат тима към класиране за елиминациите.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ