Христо Христов пропуска Световното в Богота заради коронавирус

7 Dni Sport28.11.2022
Христо Христов,

Коронавирус е причината европейският шампион Христо Христов да пропусне Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Богота (Колумбия). Шампионатът започва тази събота, но представителят на варненската школа няма да пътува за Богота, тъй като все още не се е възстановил и това наруши съществено подготовката му. По всяка вероятност Христов се е заразил в Германия, по време на последното си участие в клубното първенство на Бундеслигата преди две седмици, заяви старши треньорът Иван Иванов.

Трима българи са с най-силни заявки като тежести в своите категории преди първенството: световният шампион Карлос Насар е с 400 кг в кат. 89 кг, натурализираният австриец Дейвид Фишеров, който вече взе европейска титла за България, е с 405 кг и с тях дели лидерството с катареца Фарез Елбак в категория до 102 кг, а еврошампионът Христо Христов (109) бе заявил 410 кг при 109-килограмовите, но няма да участва.

Българските щангисти записаха успех на последното Европейско първенство в Тирана тази пролет. Там националите грабнаха 8 медала в двубоите, като с титли се завърнаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион бе Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. С общо 23 медала (13 от които златни) в отделните движения българите бяха първи в генералното класиране по нации, а при мъжете те спечелиха половината от десетте категории.

На предишното Световно първенство преди година в Ташкент България завоюва един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията бяха общо пет. 17-годишният тогава Карлос Насар грабна титлата при мъжете в кат. 81 кг със злато в двубоя и световен рекорд изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев спечели злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в кат. 55 кг, Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг, Васил Маринов зае шесто място в двубоя на кат. 102 кг, а Христо Христов бе четвърти в кат. 109 кг.

Световното първенство в Богота ще се проведе от 5 до 16 декември и ще бъде първата олимпийска квалификация за Игрите в Париж през 2024 година. Според последните решения на Международната федерация (IWF) максималните квоти, които една държава може да спечели за следващата Олимпиада във вдигането на тежести са 3 при мъжете и 3 при жените. В Колумбия на 4 декември предстои и поредният Конгрес на IWF.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ