България се разплака заради Нешка Робева

7 Dni Sport28.11.2022
Нешка Робева

Една от най-великите жени изобщо занимаващи се със спорт в България, а и света – Нешка Робева успя отново да разплаче България от умиление. Това се случи и с помощта на президента на Българската федерация по художествена гиманстика в момента – Илиян Раева. Двете направиха огромно шоу и добро впечатление в зала 1 на НДК.

Илияна Раева и Нешка Робева – отново заедно, прегърнати, усмихнати и гледащи в една посока. Назад към впечатляващата история на българската художествена гимнастика и напред към златното бъдеще.

Така започна спектакълът, посветен на 70-годишнината на художествената гимнастика у нас. А как завърши само.

Стотици трениращи деца изпълнили сцената. Пред тях за финални думи пред пълната зала 1 на НДК излезе Илияна Раева. Първо се поклони към всички, „които не са между нас, но ни завещаха всичко. На първите – поклон.“

След това залата буквално избухна от емоции. „Поклон пред една жена, постигнала най-големите успехи. Една жена, чиито момичета са спечелили най-много медали за България. Госпожо Робева, поклон“, изрече Илияна Раева. И всички станаха на крака. Аплодисментите бяха по-дълги от шампионско съчетание.

Третият „поклон“, който президентът на Българската федерация по художествена гимнастика направи от сцената, бе за Весела Димитрова – треньорът, донесъл историческата първа олимпийска титла за България в този спорт.

Легендарната Вера Маринова разказа приказката за 70 г. художествена гимнастика в България. Овации имаше за всяка от големите личности, присъстващи на празника. Начело с трикратните абсолютни световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова.

В ролята на водеща влезе капитанът на ансамбъла, олимпийски шампион – Симона Дянкова.

Гимнастички от клубове от цялата страна пресъздаваха някои от най-легендарните съчетания от историята на българската художествена гимнастика.

А в същото време ги аплодираха най-големите имена – онези, писали историята.

Като отбор танцуваха дори индивидуалните ни гимнастички от настоящия национален тим – Боряна Калейн, Стилияна Николова, Татяна Воложанина и Ева Брезалиева.

Изпълнение имаха и дебютиралите със световна титла момичета от новия ансамбъл – Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Радина Томова.

Кулминацията бяха самите олимпийски шампионки – диамантите! Симона Дянкова остави микрофона на водеща и поведе съотборниците си Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова за емоционални съчетания, вдигнали публиката на крака.

„Нямаше да станем олимпийски шампионки, ако не бяхте всички вие преди нас. Нямаше да стъпил на олимпийския връх, ако не бяхме част от най-добрата школа по художествена гимнастика в света – българската“, казаха „диамантите“. И подариха символично златен олимпийски медал на Илияна Раева. Предшественичките им – бронзовите медалистки от Рио също излязоха на сцената и обявиха: „България е империя в художествената гимнастика.“ На жената, стояща на върха на тази империя в момента – Илияна Раева, Отборът подари съзвездие, кръстено на нея.

Кое беше най-ценното от спектакъла за 70 г. художествена гимнастика в България? Обобщи го кратко и в нейния скромен стил Нешка Робева. „Най-ценното са децата. Видяхме бъдещето.“

Автор: Найден Тодоров / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ